مقاله علمی – پژوهشی: ارزیابی آسیب پذیری گونه های ماهی عمده صید براساس پارامترهای جمعیتی در آبهای خلیج فارس و دریای عمان
محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 30، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 239
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ISFJ-30-4_010
تاریخ نمایه سازی: 13 آذر 1400
چکیده مقاله:
اکوسیستم های دریایی در حال گرم تر شدن هستند و با کم تر شدن اکسیژن، در نهایت در معرض اسیدی شدن می باشند و نیز شواهد مشخصی مبنی بر اینکه فعالیت های صیادی، گونه های ماهی را در مقیاس منطقه ای و جهانی تهدید کرده است، وجود دارد. به همین دلیل بررسی آسیب پذیری ذاتی[۱] گونه های عمده صید، اهمیت زیادی می یابد. شاخص های متعددی جهت طبقه بندی آسیب پذیری گونه ها وجود دارند و از مهم ترین آنها شاخص های بیولوژیک و اکولوژیک ماهیان می باشد. این تحقیق تلاش می کند که با بررسی پارامترهای جمعیتی گونه های ماهی عمده صید در آبهای جنوب ایران و چارچوب جهانی تغییر اقلیم[۲]، طبقه بندی آسیب پذیری آنها را انجام دهد. در این پژوهش با توجه شاخص آسیب پذیری که دارای مقادیر ۱۰۰-۰ می باشد، طبقه بندی بدین صورت می باشد: ماهیان با آسیب پذیری کم (ماهیان مید، گوازیم، کفشک پرلکه) دارای مقادیر ۲۵-۰، آسیب پذیری متوسط (ماهیان زمین کن هندی، کفشک زبان گاوی، کفشک تیزدندان، گربه ماهی خار نازک، زرده، سوکلا) با مقادیر ۵۰-۲۵، آسیب پذیری زیاد (گونه های هامور، شعری، گربه ماهی بزرگ، کوسه ماهی، یال اسبی، حلوا سفید، صبور، هوور، گیدر، کوتر) با میزان ۷۵-۵۰ و آسیب پذیری خیلی زیاد (میش ماهی معمولی، سفره ماهی، سوس ماهی) با مقدار ۱۰۰-۷۵ می باشد. بی شک این نوع طبقه بندی می تواند برای مدیران شیلاتی و مدیریت صیادی مفید باشد و آنها را جهت درک بهتر گونه ای و برنامه ریزی مناسب کمک نماید. در واقع، در این رویکرد شناخت و درک بهتری نسبت به تغییرات گونه ها و تغییرات اقلیمی خواهیم داشت و خطر مواجه شدن گونه های ماهی و قابلیت سازگاری آنها را مورد بررسی قرار می دهد.
[۱] - Vulnerability intrinsic
[۲] - Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)
کلیدواژه ها:
Intrinsic vulnerability ، Demographic Parameters ، Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) ، آسیب پذیری ذاتی ، پارامترهای جمعیتی ، چارچوب جهانی تغییر اقلیم
نویسندگان
سید امین الله تقوی مطلق
Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Tehran, Iran.
سید احمد رضا هاشمی
Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization. Offshore fisheries research center(chabahar).
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :