اثر تنش خشکی بر گیاه مادری روی جوانه زنی بذر ارقام بهاره کلزا طی آزمون پیری تسریع شده

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,626

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NOILP03_428

تاریخ نمایه سازی: 3 بهمن 1390

چکیده مقاله:

به منظور بررسی اثر اعمال تنش خشکی و آبیاری معمول بر گیاه مادری روی جوانه زنی بذر برخی ارقام بهارهکلزا،آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار،در آزمایشگاه مرکزی تجزیه بذر مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج اجرا گردید. تیمارهای آزمایش بذرهای تولید شده در شرایط آبیاری معمول( S1 و اعمال تنش خشکی برگیاه مادری در مرحله گلدهی S2 با قطع آبیاری تا مرحله رسیدگی و 10 رقم بهاره کلزا شامل ORS ،ORS 3150-3006 ، 19_H،RGS006،Option500،Sarigol، RGS003 وRGAS و 0324 RG 405/03،RG 4403،3150-3008 بودند.اثر تیمارهای مورد بررسی بر برخی صفات جوانه زنی بذر و گیاهچه نظیر وزن هزار بذر، درصد جوانه زنی نهایی بذر، متوسط زمان لازم برای جوانه زنی MTG) ضریب سرعت جوانه زنی CVG) متوسط جوانه زنی روزانهMDG) سرعت جوانه زنی روزانه DGS) و طول ریشه چه، ساقه چه، گیاهچه،وزن تر و خشک ریشه چه، ساقه چه وگیاهچه و شاخص های طولی و وزنی بنیه گیاهچه بودند که با استفاده از آزمون پیری تسریع شده ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل تنش خشکی و رقم بر درصد جوانه زنی نهایی،متوسط زمان جوانه زنی،ضریب سرعت جوانه زنی،متوسط جوانه زنی روزانهDGS، و شاخص های طولی و وزنی بنیه گیاهچه و وزن خشک ریشه چه تحت تأثیر اثر تنش خشکی و ارقام مورد بررسی از لحاظ این صفات تفاوت معنی داری با یکدیگر داشت. همچنین اثر متقابل تنش خشکی و رقم بر درصد جوانه زنی نهایی، متوسط جوانه زنی روزانه، ضریب سرعت جوانه زنی، متوسط جوانه زنی روزانه DGS شاخص های طولی و وزنی بنیه گیاهچه معنی دار بودنتایج مقایسه میانگین های اثر متقابلتنش خشکی و رقم بر صفات نشان داد که رقم 4403RGبا میانگین 3/498 گرم بیشترین و رقم RGS006 با میانگین 3/082گرم کمترین وزن هزار بذر را داشتند و بذرهای رقم ساریگل تولید شده در شرایط آبیاری معمولبا میانگین 983/4 و بذرهای رقم RGS003 تولید شده در شرایط آبیاری معمول با میانگین 277/1 بترتیب بیشترین شاخص طولی و وزنی بنیه گیاهچه را دارا بودند. بذرهای رقم های ساریگل و RGAS0324تولید شده در شرایط آبیاری معمول از نظر درصد جوانه زنی نهایی به میزان 96/50درصد بیشترین داشتند.از نظر متوسط زمان جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی و متوسط جوانه زنی روزانه وDGSنیز به ترتیب بذرهای ساریگل تولیدشده در شرایط تنش خشکی و که بذرهای رقم ساریگل و 003RGSتولید شده در شرایط آبیاری معمول وبذرهای 003RGS تولید شده در شرایط آبیاری معمول و بذرهای ساریگل تولید شده در شرایط تنش خشکی بیشترین مقدار را به خود اختصاص دادند.بطور کلی می توان نتیجه گرفت که تنش خشکی بر روی ارقام بررسی شده سبب کاهش کیفیت بذر گردید.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

حسین رضا بادروج

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان،

آیدین حمیدی

استادیار پژوهش موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج

حسین شیرانی راد

دانشیارپژوهش موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بی نام، (1387). آمار نامه کشاورزی، جلد اول- محصولات زراعی ...
  • Deloche, J.C. and Baskin, C.C. 1973. Accelerated ageing technique for ...
  • Hobb S , E, H.Muendel, H. H.1983.Water requirements of irrigated ...
  • ISTA. 2008. Proceeding of International Rules for Seed Testing. International ...
  • Pouzet, A. 1995 .Agronomy. In:D.S _ Kimber and D.I. MC ...
  • Ritchie.S .W. , Nyvgen, H.I, and Haladi, A.S.1990.Leat water content ...
  • Sekia, N. and K. Yano. 2002. Water acquisition from rainfall ...
  • Vieira, R.D., TeKrony, D.M. and Egli, D.B. 1992.Effect of drought ...
  • نمایش کامل مراجع