بررسی تاثیر کلشی سین و تری فلورالین بر خصوصیات سیتوژنتیکی سلول های مریستمی ریشه گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.)
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 348
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJMAPR-29-4_017
تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400
چکیده مقاله:
دو برابر شدن تعداد کروموزوم های یک گیاه دارویی، منجر به ایجاد تنوع در ترکیب های آللی و گوناگونی آنزیم های فعال مسیر بیوسنتز متابولیت های ثانویه می شود و می تواند روند متابولیسم ثانویه را تسهیل و میزان متابولیت های ثانویه را افزایش دهد. این تحقیق به منظور مطالعه اثر کلشی سین و تری فلورالین بر القاء پلی پلوئیدی و بررسی تاثیر این مواد بر خصوصیات سیتوژنتیکی سلول های مریستمی ریشه گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) انجام شد. از مریستم انتهایی ریشه برای مطالعات کاریوتیپی استفاده شد. جهت تیمار کردن بذرهای جوانه زده از محلول کلشی سین به غلظت های ۲۵/۰، ۵/۰ و ۱ gr.L-۱ و محلول تری فلورالین ۴۸% به غلظت های ۵/۷ ، ۱۵ و ۵/۲۲ Mµ، در دو مدت زمان ۱۲ و ۲۴ ساعت استفاده شد. خصوصیات سیتوژنتیکی با استفاده از روش تحلیل تصویری مورد بررسی قرار گرفت. تعداد کروموزوم پایه در گونه مورد بررسی ۸=X بود. نتایج نشان داد که هر یک از عوامل غلظت تیمارها، مدت زمان القاء تیمارها و همچنین اثرات متقابل آنها، در القاء پلی پلوئیدی اختلاف معنی داری در سطح احتمال ۱% دارند. بالاترین درصد القای پلی پلوئیدی، به دنبال غوطه وری گیاهچه ها در غلظت Mµ۵/۲۲ تری فلورالین در مدت زمان ۲۴ ساعت و غلظت gr.L-۱۵/۰ کلشی سین در مدت زمان ۱۲ ساعت بدست آمد. به طوری که تیمارها بر طول کروموزوم ها و بالطبع بر فرمول کاریوتیپی اثر گذاشته بودند. البته بین کاریوتیپ ها در تمام ویژگی های کروموزومی مورد مطالعه اختلاف معنی داری در سطح احتمال ۱% وجود داشت. ازاین رو میزان پلی پلوئیدی القاء شده تحت تاثیر تری فلورالین بیشتر از کلشی سین بود، اگرچه غلظت های تری فلورالین تقریبا ۱۰۰ برابر کمتر از غلظت های کلشی سین مورد استفاده بود که این امر بیانگر توانایی بیشتر تری فلورالین در القاء پلی پلوئیدی در این گیاه است.
کلیدواژه ها:
شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) ، خصوصیات سیتوژنتیکی ، القاء پلی پلوئیدی ، کلشی سین ، تری فلورالین
نویسندگان
الهام افشاری
مربی، عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز
غلامعلی رنجبر
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
سیدکمال کاظمی تبار
مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، شیراز
مهرناز ریاست
مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، شیراز
حسین کاظمی پشت مساری
استادیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :