ارزیابی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های گندم با استفاده از نشانگرهای AFLP
محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 7، شماره: 16
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 237
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-7-16_011
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
تنوع ژنتیکی ۴۵ رقم گندم با استفاده از نشانگرهای چند شکلی طول قطعات تکثیر یافته (AFLP) بررسی شد. از یازده ترکیب آغازگر PstI و Mse۱ برای بررسی چند شکلی AFLP، شش ترکیب آغازگر (P-CGA/M-CTA، P-ATG/M-CTG، P-ATG/M-CAT،
P-AGT/M-CTA، P-AGT/M-CAG و P-ATG/M-CAG) نوارهای چند شکل تولید کردند. در مجموع ۳۲۸ نوار بهدست آمد که از بین آنها ۲۰۷ نوار (۱۰/۶۳%) در بین ژنوتیپها چند شکل بود که نشاندهنده درصد بالای چند شکلی در بین ژنوتیپها است. میزان اطلاعات چند شکلی (PIC) بین ۳۹/۰ در آغازگر P-AGT/M-CAG تا ۴۴/۰ در آغازگر P-ATG/M-CTG متغیر بود. بر طبق شاخص تنوع ژنی نی و شاخص اطلاعات شانون، بیشترین و کمترین تنوع ژنتیکی درون ژنوتیپها بر اساس ترکیبات آغازگر در P-ATG/MM-CAT و P-CGA/M-CTA بهدست آمد. تجزیه کلاستر بر اساس روش دورترین همسایهها۱ و با استفاده از فاصله ژنتیکی نی ژنوتیپها را به شش گروه طبقهبندی کرد. بیشترین تعداد ژنوتیپها در کلاستر ششم (۸۶/۴۱%) و کمترین آنها در کلاستر چهارم (۶۵/۴%) قرار گرفتند. دامنه تشابه بر اساس ضریب تشابه دایس از ۵۷/۰ تا ۹۹/۰ متغیر بود. دو ژنوتیپ آرتا و قدس بیشترین تشابه ژنتیکی (۹۹/۰) و دو ژنوتیپ آزادی و کوهدشت کمترین شباهت (۵۶۹/۰) را با سایر ژنوتیپها داشتند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بابک صارمی راد
دانشگاه محقق اردبیلی
مجید شکرپور
دانشگاه تهران
امید سفالیان
دانشگاه محقق اردبیلی
علیرضا پورمحمد
دانشگاه مراغه
عزت اله اسفندیاری
دانشگاه مراغه
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :