ارزیابی شاخص تنش آبی گیاه برای سیب زمینی تحت رژیم های متفاوت آبیاری در سامانه های آبیاری قطره ای سطحی و زیر سطحی
محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 9، شماره: 1
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 451
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWIM-9-1_003
تاریخ نمایه سازی: 3 مرداد 1400
چکیده مقاله:
به منظور ارزیابی شاخص تنش آبی گیاه سیب زمینی، طرحی در سال ۱۳۹۷ به صورت اسپلیت- پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرکرد اجرا شد. این آزمایش شامل دو روش آبیاری قطره ای سطحی و زیر سطحی در کرت های اصلی و چهار سطح آبیاری (آبیاری کامل، کم آبیاری ۸۰ و ۶۵ درصد و خشکی ۷۵ درصدی موضعی ریشه (〖PRD〗_۷۵)) در کرت های فرعی، در سه تکرار برای سیب زمینی (رقم بورن) با طول دوره ی رشد ۱۲۰ روز، انجام گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، روند تغییرات مقدار شاخص تنش آبی گیاه در تیمارهای کم آبیاری برای آبیاری قطره ای سطحی و زیر سطحی به ترتیب بین ۱۶/۰ تا ۵۶/۰ و ۱۵/۰ تا ۴۹/۰ به دست آمد. رابطه شاخص تنش آبی گیاه با عملکرد محصول(Y) برای آبیاری قطره ای سطحی و زیرسطحی به ترتیب برابر Y=-۱۲۲.۲۸ CWSI+۸۲.۳۸ و Y=-۱۰۱.۶۱ CWSI+۷۰.۹۷ به دست آمد. میزان عملکرد محصول تیمارهای FI، 〖RDI〗_۸۰، 〖PRD〗_۷۵ و 〖RDI〗_۶۵ در آبیاری قطره ای سطحی به ترتیب ۱/۵۲، ۴۸، ۶/۳۱ و ۴/۲۳ تن در هکتار و برای آبیاری قطره ای زیرسطحی به ترتیب ۶/۴۸، ۳/۴۴، ۶/۲۹ و ۸/۲۱ تن در هکتار به دست آمد. حداکثر حجم آب مصرفی گیاه برای تیمار FI برابر ۲/۴۵۹۰ مترمکعب در هکتار به دست آمد. نتایج نشان داد جهت دستیابی به بالاترین عملکرد در روش آبیاری قطره ای سطحی، گیاه سیب زمینی باید در محدوده ی ۱۶/۰ تا ۲/۰ شاخص تنش آبی گیاه، آبیاری گردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
کبری خیری شلمزاری
دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز
امیر سلطانی محمدی
دانشیار، گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز
سعید برومندنسب
استاد، گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز
بیژن حقیقتی
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهار محال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :