ارزیابی و سنجش میزان آمادگی شهر تهران در مقابله با زلزله با تأکید بر تئوری تابآوری (مطالعه موردی: منطقه 4 کلانشهر تهران)
محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 39، شماره: 171
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 304
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
- شهرداری ها > تاب آوری شهری
- شهرداری ها > مدیریت بحران شهری
- مدیریت بحران > زلزله
- مدیریت بحران > مدیریت بحران
- شهرداری ها > مدیریت شهری
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHRE-39-171_010
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
آسیبپذیری ناشی از زلزله یکی از مهمترین چالشهای پیش روی شهرهای بزرگ خصوصاً در ایران است. لذا با توجه به اینکه در میان مخاطرات و حوادث مختلف طبیعی و غیرطبیعی زلزله بهعنوان غافلگیرکنندهترین سانحه شناخته میشود و قاعدتاً تدابیر خاصی در جهت پیشگیری خاصی در زمینه جلوگیری از وقوع آن نمیتوان اندیشید و تاکنون هیچ ابزار و فنّاوری توانایی پیشبینی وقوع زلزله نداشتهاست، ازاینرو آنچه ذکر شد بیشترین آسیبپذیریها در زمان وقوع بحران خصوصاً زلزله ناشی از عدم آمادگی لازم در سطوح مختلف جامعه است و افزایش خسارات جانی و مالی در زمان وقوع بحران ناشی از همین عدم آمادگی است، حفظ این آمادگیها در شهر زلزلهخیز تهران بسیار حائز اهمیت است. تهران بهعنوان بزرگترین کلانشهر و پایتخت کشور، در معرض خطر شدید زلزله قرار دارد. بنابراین هدف از انجام این پژوهش سنجش و ارزیابی شاخصهای میزان آمادگی شهر تهران در مقابله با زلزله است. ابعاد موردبررسی در این تحقیق با رویکرد تئوری تابآوری در برابر حوادث طبیعی، شامل ابعاد کالبدی - محیطی، اجتماعی - فرهنگی، نهادی - مدیریتی و اقتصادی موردبررسی قرار گرفتهاست. در این تحقیق از روش توصیفی - تحلیلی با رویکرد پیمایشی و برای بررسی و پاسخگویی به سؤالات تحقیق تأکید شدهاست. جامعه آماری موردبررسی در این تحقیق شامل: مدیران، خبرگان و کارشناسان مدیریت بحران شاغل در منطقه 4 شهرداری تهران است. پس از بررسی و تجربه و تحلیل استنباطی اسناد و با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرنوف و نظرات مدیران و خبرگان حاصل از جمعآوری اطلاعات پرسشنامهای یافتههای این تحقیق نشان داد که شاخصهای آمادگی اجتماعی و شاخصهای آمادگی نهادی - مدیریتی منطقه 4 شهر تهران در مقابله با زلزله در وضعیت متوسطی از آمادگی در برابر وقوع زلزله قرار دارند؛ اما آمادگی کالبدی - محیطی و آمادگی اقتصادی منطقه 4 شهر تهران در برابر حادثه زلزله در وضعیت مناسبی قرار ندارد.
کلیدواژه ها:
Physical-Environmental Readiness ، Social Readiness ، Institutional-Managerial Readiness ، Economic Readiness ، Resilience ، تابآوری شهری ، آمادگی در برابر زلزله ، مدیریت بحران ، کلانشهر تهران
نویسندگان
سعید شمس
Science and Research Branch of Islamic Azad University, Iran
محمدرضا شعبانی اصل
Imam Hussein University, Imam Hossein University, Defense and Security Research Institute
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :