تجزیه ارتباط مکان های ژنی کنترل کننده صفات مورفولوژیک برنج با استفاده از نشانگرهای ISSR در شرایط غرقاب و تنش خشکی
محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی کاربردی، دوره: 32، شماره: 3
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 410
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAB-32-3_006
تاریخ نمایه سازی: 27 اردیبهشت 1399
چکیده مقاله:
شناسایی مکانهای کنترلکننده صفات کمی به ویژه در وضعیت تنش از موضوعهای مهم حوزه به نژادی است. پژوهش حاضر در راستایی شناسایی نشانگرهای مولکولی که ارتباط معنیداری با صفات مرتبط در برنج با استفاده از نشانگر ISSR و 59 ژنوتیپ برنج و 21 صفت زراعی در شرایط غرقاب و تنش خشکی انجام شد. ژنوتیپهای مورد بررسی براساس نشانگرهای بین ریزماهوارهای در مجموع 144 باند با میانگین 4/14 باند به ازای هر جایگاه نشانگری ایجاد نمود و از 144 باند تشکیل شده 17/69 درصد از باندها چندشکل بودند. بیشترین محتوای اطلاعات چند شکل(PIC) را آغازگر ISSR-7 با 49/0 و آغازگرهایی ISSR-2، ISSR-8، ISSR-9 و ISSR-10 با 47/0 کمترین مقدار PIC را به خود اختصاص دادند. تجزیه ارتباط با استفاده از ماتریس ساختار جمعیت و با مدلهای آماری GLM و MLM با استفاده از نرم افزار TASSEL برای 21 متغیر انجام شد. مدل MLM توانست در شرایط نرمال 96 نشانگر و در شرایط تنش خشکی 80 نشانگر معنیدار را مرتبط با 21 صفت مورد بررسی در سطح احتمال پنج درصد شناسایی نماید. مطابق نتایج تجزیه ارتباط در شرایط نرمال بالاترین ضریب تبین (در مدل MLM) مربوط به آلل ISSR7-2 به میزان 27/29 درصد و در شرایط تنش خشکی بالاترین ضریب تبین (در مدل GLM) مربوط به آلل ISSR1-6 به مقدار 77/22 درصد بود. با توجه به نتایج، پیش بینی میشود استفاده از نشانگرهای ISSR ردیابی شده در این پژوهش درصورت تایید و پس از اختصاصی شدن، با اطمینان زیادی در برنامههای انتخاب به کمک نشانگر امکان پذیر باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمدرضا کریم
دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی ، دانشگاه پیام نور تهران
حسین صبوری
دانشیار تولید گیاهان ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه گنبد
احمدرضا دادرس
استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی(ایستگاه زتحقیقات زیتون طارم)، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی. استان زنجان،
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :