ارزیابی شاخص های کیفی روغن پنج رقم زیتون در منطقه طارم زنجان
محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 49، شماره: 4
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 678
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHS-49-4_008
تاریخ نمایه سازی: 21 فروردین 1399
چکیده مقاله:
روغن زیتون یکی از قدیمیترین روغنهای گیاهی بوده و ششمین منبع تامین روغن جهان است. عوامل مختلفی بهویژه رقم و اقلیم، کیفیت روغن زیتون را تحت تاثیر قرار میدهند؛ بنابراین پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی کیفیت روغن پنج رقم در ایستگاه تحقیقات زیتون طارم -زنجان در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1395 اجرا شد. میوههای ارقام زرد، کالاماتا، کایسی، کرونائیکی و آربکین در شاخص رسیدگی 3-4 برداشت و بلافاصله پس از برداشت استخراج روغن انجام شد و برخی خصوصیات کیفی روغن زیتون مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در بین ارقام مورد بررسی، کایسی دارای پایینترین عدد یدی و ارزش پراکسید و در عین حال بالاترین مقدار K232، کارتنوئید کل، فنل کل، اولئیکاسید و نیز نسبت اولئیکاسید به لینولئیکاسید روغن زیتون بود. هم چنین در ارزیابی ترکیبات اسید چرب روغن زیتون، مشخص شد که کرونائیکی بالاترین مقدار ایکوسنوئیکاسید، آراشیدیکاسید و لینولئیکاسید را دارا بود. بیشترین مقدار کلسترول و دلتا. 7. اونسترول در رقم زرد مشاهده گردید؛ در حالیکه کالاماتا دارای بیشترین میزان استیگماسترول، بتاسیتوسترول و دلتا.5. 24. استیگماستادینول بود. با توجه به نتایج بهدستآمده در بین ارقام مورد مطالعه، می توان رقم کایسی را بر اساس کیفیت روغن زیتون بهعنوان رقم مناسب برای شرایط آب و هوایی منطقه طارم معرفی کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرهاد اکبری
گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
رضا فتوحی قزوینی
استاد گروه علوم باغبانی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران
مهدی طاهری
بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران
آرش محمدی
دانشجوی دکترای اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :