اکبر براتی
مدرس معاونت آموزش سازمان امور مالیاتی، عضو باشگاه نویسندگان مالیاتی، دکتری حرفه ای مدیریت بازرگانی، دانشگاه تهران
17 یادداشت منتشر شدهنظام مالیاتی هوشمند، مولفه ای تاثیرگذار در اقتصاد مقاومتی(اکبر براتی:رئیس گروه حسابرسی مالیاتی - دادیار انتظامی مالیاتی و مدرس مالیاتی)
یکی از رویکردهای مناسب جهت تحقق اقتصاد مقاومتی رویکرد استراتژیک است که در آن، نقاط ضعف و تهدیدزای اقتصاد تحلیل می شود و مولفه های اقتصاد مقاومتی استخراج می گردد. ایجاد تحول و توسعه نظام مالیاتی یکی از راهبردهای اثرگذار جهت تحقق اقتصاد مقاومتی است. چنانچه هزینه جاری دولت از مالیات تامین شود یکی از اهداف اقتصاد مقاومتی تامین شده و هر چه اقتصاد کشور بر درآمدهای مالیاتی متکی شود یعنی اقتصاد متکی بر فعالیت های درونی خود است و از مقاومت بیشتری برخوردار است. بطور کلی، اصلاح نظام مالیاتی از طریق برقراری نظام مالیات هوشمند نه تنها در جلوگیری از فرار مالیاتی بسیار موثر می باشد، بلکه راه را برای تثبیت یک اقتصاد مقاوم، پویا و با ثبات باز می کند.
اهمیت و جایگاه خاص و رفیع نظام مالیاتی در مجموعه اقتصاد هر کشور بر هیچ یک از متخصصین و خبرگان این حوزه پوشیده نیست. بنابراین با توجه به نقاط ضعف و کاستی های نظام مالیاتی کشور، تحول نظام مالیاتی همواره مورد توجه علاقمندان اعم از فعالان بخش دولتی و خصوصی بوده است. ضرورت اجرای این تحول در اسناد بالادستی و برنامه ای کشور نیز به دفعات مورد توجه قرار گرفته است. پس از ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی توسط رهبر فرزانه ی انقلاب، امید به بهبود هر چه بیشتر وضع اقتصادی کشور در دل دلسوزان انقلاب و کشور بیش از پیش پدیدار شده است. نکته ی بسیار مهم در این مقوله توجه ویژه رهبر معظم انقلاب به اصلاح و تقویت همه جانبه نظام مالی کشور با هدف پاسخگویی به نیازهای اقتصاد ملی در بند نهم این سیاست ها است که هدف اصلی از مطرح شدن آن ایجاد ثبات در اقتصاد ملی و پیشگامی در تقویت بخش تولید می باشد. در این زمینه شایان ذکر است که بر اساس نظر کارشناسان خبره اقتصادی، مالیات یکی از مهم ترین ابزارهای هدایت و کنترل سایر مولفه های اقتصادی به سوی تحقق محورهای اقتصاد مقاومتی می باشد. در ایران نیز در راستای طرح تحول اقتصادی جهت تحقق اصلاح نظام مالیاتی که زمینه ساز استفاده ی بهینه از اهرم مالیات برای تحقق اهداف عالی اقتصاد مقاومتی مد نظر رهبر معظم انقلاب می باشد، در چند سال اخیر با تلاش های شبانه روزی اقتصادانان و کارشناسان خبره ی سازمان امور مالیاتی کشور انواع روش های شناسایی مودیان و مالیات ستانی کارآمد با تجربه های اجرایی موفق در سطح جهان مورد بررسی قرار گرفته است. کارآمدترین و بهترین روش حرکت نظام مالیاتی در مسیر تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در خصوص اقتصاد مقاومتی، علاوه بر وضع مشوق های مالیاتی برای امور تولیدی و صنعتی، واردات نهاده های تولید و ابزارآلات و ماشین آلات صنعتی، وضع مالیات های سنگین و عدم اعطای معافیت برای فعالیت های واسطه گری، دلالی و غیر مولد، واردات کالاهای مصرفی و لوکس، تکمیل بانک اطلاعاتی جامع برای همه فعالان اقتصادی و اجرای کامل طرح جامع مالیاتی و به تبع آن پیاده سازی نظام مالیاتی هوشمند خواهد بود.
از آنجاییکه نقطه شروع اقتصاد مقاومتی، سیاست گذاری و برنامه ریزی برای تقویت تمامی نقاط قوت اقتصاد و بر طرف نمودن ضعف ها و کاستی های پیش رو می باشد. لذا ساز و کارهای حوزه اقتصادی بایستی به گونه ای مورد بازبینی قرار گیرند که تمامی مواردی که می توانند با توسعه، تحول و مدرن نمودن ساختار آنها، درآمد ملی را افزایش داده و به اعتلای اقتصاد ایران اسلامی کمک می نمایند، شناسایی نموده و در خصوص آنها تصمیم گیری نمود. یقینا پیاده سازی نظام مالیاتی هوشمند، با هدف افزایش درآمدهای مالیاتی، جلوگیری از فرار مالیاتی، کاهش هزینه های وصول مالیات، افزایش رضایت مندی مودیان مالیاتی، کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و ... مولفه ای تاثیر گذار در رشد و اعتلای اقتصاد مقامتی می باشد.
(اکبر براتی:رئیس گروه حسابرسی مالیاتی - دادیار انتظامی مالیاتی و مدرس مالیاتی)