محل و موضع ادراک با شدتی دیگر

1 خرداد 1405 - خواندن 2 دقیقه - 72 بازدید



[صدر الدین القونوی]

قبه ارین

نگهدارنده و حافظ حد – یعنی انسان کامل – برزخ بین دو مرتبه و جامع هر دو می باشد، به دست او در قصر «ارین» ترازویی است که پیوسته به عین ترازو که عبارت از مقام اعتدال و نقطه ی وسط دایره است نظر دوخته.

عصمت از لوازم اعتدال است و احکام آن با اختلاف مراتب اعتدال معنوی و روحانی و طبیعی، نسبت به صورتهای بسیط و مرکب می باشد. و ضد اعتدال هر طور که باشد لازمه اش فنا و اختلال و تحلیل و ظهور احکام شیطانی و امثال اینها می باشد.(1)

***

[یزدانپناه عسکری]

محل و موضع اعتدال ارادی ادراک، با شدت متفاوتی از اقتدار در ناشناختنی.

____________________

1- صدر الدین القونوی، اعجاز البیان فی تفسیر ام القرآن، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی - قم، چاپ: اول، 1381. صفحه 161

- [و الحافظ للحد- اعنی الانسان الکامل- برزخ بین الحضرتین، جامع لهما، بیده المیزان فی قبه ارین (الارین: النشاط، و اسم موضع. و کلاهما صحیح هنا)، دائم النظر الی عین المیزان، الذی هو مقام الاعتدال و نقطه وسط الدائره.

فان العصمه من لوازم الاعتدال و احکامه علی اختلاف مراتب الاعتدال المعنویه و الروحانیه و الطبیعیه بالنسبه الی الصور البسیطه و (لم یرد) المرکبه، و ضد الاعتدال- حیث کان- یلزمه الفناء و الاختلال و التحلیل و ظهور الاحکام الشیطانیه و نحو ذلک ، (فتوحات مکیه، شیخ محی الدین ابن عربی ، ترجمه ، تعلیق ، محمد خواجوی- تهران : انتشارات مولی، 1383، جلد اول، صفحه 96)]