بهزاد شهلاچشم یوسف آباد
کارشناس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی کلانشهر تبریز
29 یادداشت منتشر شدهکرونا، تجربیات، شهر و شهرسازی
کرونا، تجربیات ارزشمندی را رقم زد!
تمایز میان دو شیوه ی طراحی و حکمرانی شهری تمرکزگرا و غیرمتمرکز را نشان داد!
شهرهای تمرکزگرا، مدیریت یکپارچه و منظم و البته کارامد نداشتند و با تشکیل تجمعات بزرگتر، رشد و انتقال ویروس هم افزایش یافت ولی در شهرهای غیرمتمرکز هر یک از بخش های شهر با دارا بودن خودکفایی نسبی، راحت تر با سیاست قرنطینه تطابق یافتند.
کرونا، خودکفایی محله های شهر و مدیریت در مقیاس محلی را به اثبات رساند.ما شاهد اقدامات موثری در سطح محلات از جمله اطلاع رسانی در مورد مسائل بهداشتی، توزیع بسته های بهداشتی، ضد عفونی معابر و... با همکاری نهادهای متعدد به ویژه در مناطق کم برخوردار بوده ایم.
نهادهای محلی همچون مساجد، مراکز نیکوکاری، پایگاه های بسیج و... با همکاری بخش های مختلف در حال تلاش بودند. هر چند تعدد دستگاه ها و نبود هماهنگی میان بخشی در سطوح محلی تا سازمانی منجر به تضعیف می شد، اما برآیند این اقدامات قطعا مفید بود.
با درس گرفتن از تجربه ی ارزشمندکنونی و با به رسمیت شناختن نهادهای محلی و مشارکت آنها در همه ی زمان ها، برقراری ارتباط مداوم و موثر با بدنه ی مدیریتی، ساختارمندکردن نهادها با حداقل مداخلات بروکراتیک، تقویت هماهنگی میان نهادهای دولتی و حاکمیتی سطح محله با مدیریت شهری و آموزش موثر، می توان تاب آوری محلات را ارتقاء بخشید.