بازتابهای عملکرد دانه و اجزای عملکرد ارقام پائیزه کلزا در کشتهای دیر هنگام اقلیم سرد کشور

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 778

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NOILP01_063

تاریخ نمایه سازی: 8 مرداد 1389

چکیده مقاله:

کلزا به عنوان یک دانه روغنی سازگار با بسیاری از اقلیم های زراعی کشور از آینده نوید بخشی در راستای توسعه کشت دانه های روغنی برخوردار است. زمان کاشت یکی از فاکتورهای اصلی و تعیین کننده بقای بهینه بوته های کلزا در طول فصول سرما و یخبندان و تولید عملکرد مطلوب در طول فصل رشد آتی در مناطق سردسیر میباشد. تاخیر در کاشت باعث بوجود آمدن بوته های کوچک و ضعیف به هنگام بروز فصول سرد شده و بسیاری از آنها در اثر سرمازدگی از بین خواهند رفت. آزمایش به منظور تعیین تاریخ کاشت مناسب ژنوتیپ های برتر پاییزه کلزا و ارزیابی تحمل به سرما، عملکرد و اجزای عملکرد این ژنوتیپ ها در تاریخ های کاشت مختلف در اقلیم های کشور به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال زراعی 85-1384 در ایستگاه خسروشهر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذر بایجانشرقی به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش زمان کاشت با سطوح 20، 30 شهریور ماه و 9 مهر ماه و ژنوتیپ ها شامل لیکورد، مودنا، اکاپی و اپرا بودند. نتایج به دست آمده نشان دادند که تاخیر در زمان کاشت و به ویژه موکول شدن آن به 9 مهر ماه باعث کاهش معنی دار ارتفاع بوته ها، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، شاخص برداشت و عملکرد دانه در ژنوتیپ های مورد مطالعه گردید. در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه اپرا و لیکورد کمترین کاهش عملکرد دانه را در هر دو زمان کاشت دیرهنگام ( 30 شهریور و 9 مهر ماه ) نشان دادند و بیشترین افت عملکرد دانه نیز به ژنوتیپ های مودنا و اکاپی تعلق گرفت. در نهایت به نظر میرسد ژنوتیپ های اپرا و لیکورد برای کشت در اقلیم های سرد کشور و به ویژه در صورت تاخیر در زمان کاشت از مناسبت بیشتری برای کشت برخوردار باشند.

نویسندگان

بهمن پاسبان اسلام

استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

آی تک صادقی

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

مستانه طاهرقاسمی

کارشناس زراعت و اصلاح نباتات

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • حاج محمد نیا قالی باف، ک . 1376 . بررسی ...
  • کریمی، م . و عزیزی، م . 1373 .آنایز های ...
  • Gusta, L.V. and Fowler, D.B. 1997. Factors affecting the cold ...
  • Jenkins, P.D. and Leitch, M.H. 1986. Effects of sowing date ...
  • Lutman, P... and Dixon, F.L. 1987. The effect of drilling ...
  • Mendham, N... and Salisbury, P.A. 1995. Physiology: Crop development, growth ...
  • Sierts, H.P., Geisler, G., Leon, J. and Dipenbrock, W. 1987. ...
  • , 2 and 3: Agricultural Research and Natural Resources Center ...
  • نمایش کامل مراجع