ارزیابی توانایی بالقوه ترسیب کربن مزارع کلزا در استان خراسان رضوی
محل انتشار: مجله تولید گیاهان زراعی، دوره: 9، شماره: 3
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 583
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EJCP-9-3_002
تاریخ نمایه سازی: 11 آبان 1398
چکیده مقاله:
سابقه و هدف
امروزه مشخص شده است که جابجایی و انتشار کربن در مخازن مختلف خاک، گیاه و جو، میتواند نقش اساسی در پایداری بوم نظامهای کشاورزی و کاهش مشکلات زیست محیطی و بخصوص گرمایش جهانی و تغییر اقلیم داشته باشد. دی اکسید کربن یکی از مهمترین گازهای گلخانهای بوده که افزایش غلظت آن در جو سبب گرمایش جهانی و تغییر اقلیم شده است (8). ترسیب کربن افزایش کربن آلی خاک است که از طریق بهبود توزیع عمقی کربن آلی و تثبیت آن در خاک، یکی از سادهترین راهکارهای تخفیف غلظت این گاز محسوب میشود (18و 52).
مواد و روشها
این مطالعه با هدف ارزیابی توانایی بالقوه ترسیب کربن در اندامهای مختلف هوایی و زیرزمینی کلزا (Brassica napus L.) به عنوان یکی از گیاهان زراعی دانه روغنی مهم منطقه خراسان رضوی در سال 1393 انجام شد. نمونهبرداری به روش تصادفی سیستماتیک از 10 مزرعه در قالب 30 پلات 5/0 متر مربعی در طول سه ترانسکت 50 متری اجرا گردید. برای تعیین ضرایب تبدیل ترسیب کربن در اندامهای هوایی و زیرزمینی شامل خورجین و بذر، ساقه، برگ و ریشه از روش احتراق استفاده شد. سپس پتانسیل ترسیب کربن اندامهای هوایی و زیرزمینی و زیرزمینی کلزا و خاک تعیین شد. پس از محاسبه میزان انتشار گازهای گلخانه ای شامل دی اکسید کربن (CO2)، اکسید نیتروژن (N2O) و متان (CH4) با استفاده از ضرایب انتشار، پتانسیل گرمایش جهانی تعیین گردید.
یافتهها
بر اساس نتایج این آزمایش، میانگین عملکرد خورجین+بذر، ساقه، برگ و ریشه کلزا به ترتیب برابر با 46/33، 60/36، 54/17 و 91/22 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. میانگین ترسیب کربن خاک مزارع کلزا 46/3 تن در هکتار محاسبه گردید. ضرایب تبدیل و پتانسیل ترسیب کربن اندامهای هوایی و زیرزمینی کلزا به طور معنیداری مختلف بودند (01/0p≤). بیشترین ضریب تبدیل برای خورجین و بذر با 65/51 درصد بدست آمد. مجموع پتانسیل ترسیب کربن اندامهای هوایی و زیرزمینی برابر با 12/5 تن در هکتار بود، بالاترین و پایینترین پتانسیل ترسیب کربن به ترتیب برای ساقه با 81/1 تن در هکتار و برگ با 76/0 تن در هکتار حاصل گردید. بیشترین مجموع انتشار گازهای گلخانهای برای مصرف کودهای نیتروژنه با 688/0 تن دی اکسید کربن و پتانسیل گرمایش جهانی برابر با 35/1 تن معادل دی اکسید کربن به ازای یک هکتار محاسبه گردید.
نتیجهگیری
بدینترتیب، کاهش مصرف کودهای شیمیایی و افزایش کاربرد بقایای اندامهای هوایی و زیرزمینی کلزا به خاک را میتوان به عنوان راهکاری بومشناختی در جهت بهبود پتانسیل ترسیب کربن مزارع این گیاه مدنظر قرار داد که از طریق کاهش انتشار گازهای گلخانهای، تخفیف تغییر اقلیم را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سرور خرم دل
عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
پرویز رضوانی مقدم
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد
لیلا جعفری
دانشجوی دکتری دانشگاه فردوسی مشهد و مربی دانشگاه هرمزگان