بررسی تاثیر محلول پاشی گلایسین بتایین و اتانول بر روی شاخص های جوانه زنی اکوتیپهای بالنگوی شهری (Lallemantia iberica F.&C.M.)

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 405

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NEWCONF04_063

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1397

چکیده مقاله:

بالنگوی شهری بدلیل برخی خصوصیات منحصر بفرد میتواند بعنوان یک گونه جدید از دانه های روغنی شناخته شده است. جوانه زنی اولین مرحله ی نمو در گیاه است، که یکی از مراحل مهم و حساس در چرخه زندگی گیاهان و یک فرآیند کلیدی در سبز شدن گیاهچه می باشد. از این رو به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف گلایسین بتایین و اتانول بر روی شاخصهای جوانه زنی اکوتیپهای بالنگوی شهری آزمایش در سال 96-1395 در آزمایشگاه بذر دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. این بخش از آزمایش به صورت فاکتوریل دو فاکتوره در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آماده سازی بذور عبارت اند از: فاکتور اصلی اکوتیپهای بالنگوی شهری 12) رقم) با نام علمی Lallemantia iberica F.&C.M (همگی با نام محلی بزرک سیاه) و فاکتور فرعی در چهار سطح (شاهد: محلول پاشی فقط با آب مقطر، محلول پاشی گلایسین بتایین، محلول پاشی اتانول و محلول پاشی اتانول و گلایسین بتایین) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین فاکتور اصلی (اکوتیپهای بالنگوی شهری) و سطوح فاکتور فرعی (سطوح محلول پاشی) و همچنین از نظر اثر متقابل فاکتور اصلی و فرعی از نظر کلیه صفات مورد ارزیابی اختلاف معنی داری در سطوح احتمال 5 و 1 درصد وجود داشت. نتایج کلی نشان داد که محلولپاشی گلایسین بتایین و اتانول بر روی شاخصهای جوانه زنی اکوتیپهای بالنگوی شهری اثر مثبتی داشته به طوری که محلول پاشی توام گلایسین بتایین و اتانول بالاترین بیشترین تاثیر را بر روی شاخصهای جوانه زنی داشته و همچین اکوتیپهای کردستان، هشترود و زنجان با در نظر گرفتن کلیه شاخصهای جوانه زنی در گروه برتر قرار گرفتند و نسبت به سایر اکوتیپها برتری داشتند.

نویسندگان

نیک روز دشتی

دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

مرتضی برمکی

دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

حسین مصطفایی

عضو هییت علمی بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی اردبیل، ایران