سال انتشار: 1383
محل انتشار:
اولین کنگره ملی مهندسی عمران
کد COI مقاله: 025_9580016842
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 1,252
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 9 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی راه حل های مشکلات پل تله زنگ بر مبنای نتایج آزمایش میدانی
چکیده مقاله:
پل قوسی سنگی تله زنگ، در کیلومتر 587 راهآهن لرستان، با یک دهانه اصلی 60 متر و نه دهانه 10 متری، در سالهای 1314 تا 1317 طراحی و اجرا شده است. در سال 1365، دهانه اصلی پل بر اثر بمباران هوایی تخریب شد. به منظور برقراری هر چه سریعتر ارتباط، عرشه جدید بصورت 6 تیر ورق فلزی، به طول 72 متر و به ارتفاع 5/2 متر، طراحی و در سال 1366 اجرا شد. پس از بهرهبرداری، مشخص گردید که عرشه دارای تغییر شکلها و لرزشهای بزرگ است، به نحوی که ادامه سرویس پل را نامطمئن میسازد. با توجه به مشکلات مذکور، تقویت پل در دو مرحله در سالهای 1370 و 1373 صورت گرفت. اگر چه این تقویتها، برخی از مشکلات پل را حل نمود، لیکن ارتعاشات بزرگ جانبی کماکان باقی ماند. به منظور شناسایی مشکلات و یافتن راه حلهای احتمالی، تصمیم گرفته شد تا آزمایش بارگذاری تمام مقیاس بر روی پل انجام شود. با انجام این آزمایشها، پاسخ سازه به صورت تغییر شکل، شتاب و کرنش ثبت شد. بررسیها نشان داد که تغییر شکل جانبی در حدود 5 برابر مقادیر مجاز بوده و مقادیر شتاب عرشه نیز به اعداد بزرگی در حدود 1.0g بالغ میگردد. بر مبنای نتایج بدست آمده، مدل اجزای محدود پل بهنگام شد واز آن برای تحلیل استفاده شد. راههای تقویت پل بر مدل مذکور اعمال گردید و نتایج با مقادیر مجاز مقایسه شد و نهایتا راهکارهای تقویت مناسب با در نظر گرفتن نکات اجرایی بصورت مقدماتی ارائه گردید.
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا 025_9580016842 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/74/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:قهرمانی گرگری، اسماعیل و معرفت، محمدصادق،1383،بررسی راه حل های مشکلات پل تله زنگ بر مبنای نتایج آزمایش میدانی،اولین کنگره ملی مهندسی عمران،تهران،https://civilica.com/doc/74
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1383، قهرمانی گرگری، اسماعیل؛ محمدصادق معرفت)
برای بار دوم به بعد: (1383، قهرمانی گرگری؛ معرفت)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :- معرفت محمد صادق، 1380، مطالعه مشکلات پل تله زنگ و ...
- معرفت محمد صادق، 1381، مطالعه مشکلات پل تله زنگ و ...
- معرفت محمد صادق، قهرمانی گرگری اسماعیل، 1380، برآورد ظرفیت باربری ...
- ارزیابی ظرفیت باقیمانده پل دو دهانه قوسی بتن وزنی بر پایه نتایج آزمایش بارگذاری [مقاله کنفرانسی]
- Marefat, M.S. and Ataee, Sh., Field Test of a 20-meter ...
- Marefat, M.S., Ghahramani -Gargari, E., and Nadery, R., Full-Scale Test ...
- American Railway Association, AREMA Manual for Railway Engineering, Part 19, ...
- UIC 776-1, Loads to be Considered in Railway Design, 4" ...
- EUROCODE 1, 2001, Action on Structures, Part 2: Traffic Loads ...
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
کدام مقالات به این منبع استناد نموده اند
بر اساس سیستم تحلیلی استنادات مقالات، تاکنون برای نگارش 1 مقاله استفاده شده است.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- آزمایشات مخرب و غیرمخرب بتن با محوریت اولتراسونیک، چکش اشمیت و مغزه گیری بتن
- اصلاح الگوریتم جستجوی گرانشی (GSA) با اعمال جهت های گرادیان جهت بهینه سازی
- طرح برنامه تعمیر و نگهداری پل های بتنی بر اساس سیستم مدیریت پل
- وضعیت سنجی میدانی خط راه آهن با آزمایش بارگذاری
- بررسی رفتار دینامیکی پل قوسی بتنی غیر مسلح اکبر آباد ناشی از تحریکات لرزه ای
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.