بررسی دیدگاه کشاورزان و کارشناسان در خصوص نقش فناوری اطلاعات در افزایش تولید محصولات کشاورزی: مطالعه موردی شهرستان میانه

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 302

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NFRANR01_022

تاریخ نمایه سازی: 21 اردیبهشت 1397

چکیده مقاله:

فناوری اطلاعات و ارتباطات یکی از راهبردهای اساسی توسعه کشاورزی و افزایش تولید محصولات کشاورزی می باشد. با ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات به مناطق روستایی و در پی آن گسترش خدمات به روستاها می توان زمینه توسعه کشاورزی را فراهم نمود. برهمین اساس تحقیق حاضر با هدف تعیین نگرش نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در افزایش تولید محصولات کشاورزی شهرستان میانه پرداخته است. نوع پژوهش انجام شده در این تحقیق پیمایشی توصیفی استنباطی می باشد. پرسشنامه ای که در این پژوهش بکار رفته از نوع محقق ساخته می باشد که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ α<0/90 و روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات اساتید مورد تایید قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل دو گروه 1 کشاورزان و 2 کارشناسان است که به روش نمونه گیری مورد مطالعه قرار گرفته اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 249 نفر تعیین گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که رابطه منفی و معناداری بین متغیر میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات و متغیر سن کشاورزان وجود دارد. همچنین رابطه مثبت و معنی داری بین متغیر میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات با متغیر سطح سواد، مهارت کار با کامپیوتر، مهارت اینترنتی، تعداد افراد باسواد خانوار و نگرش نسبت به کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات وجود دارد. نتایج آزمون t ، تفاوت معناداری را در میزان استفاده پاسخگویان بین وجود یا عدم وجود افراد اداری در خانواده، عضویت در نهادهای روستایی، دسترسی به مجلات و نشریات تخصصی کشاورزی و دامپروری، نشان می دهد. نتایج حاصل از آزمون F نشان داد که روستاییان مورد مطالعه در سطوح مختلف سواد، از نظر میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات با هم تفاوت معناداری دارند. در تحلیل رگرسیونی نیز متغیرهای پیش بینی کننده میزان استفاده از فناوری اطلاعات میزان مهارت اینترنتی ارسال ایمیل، سطح سواد، وضعیت تاهل، میزان اراضی، استفاده از کامپیوتر و داشتن تلفن همراه در معادله رگرسیونی باقی مانده اند. نتایج بیانگر آن است که این متغیرها توانایی تبیین 34 درصد از تغییرات میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات را به عهده دارد.

کلیدواژه ها:

فناوری اطلاعات و ارتباطات ، افزایش تولید ، محصولات کشاورزی

نویسندگان

سعید سلیمانی

دانشجوی گروه مدیریت کشاورزی واحد تبریز دانشگاه آزاد اسلامی تبریز ایران