سال انتشار: 1395
کد COI مقاله: NCSDUS06_050
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 427
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 20 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله تحلیل و آسیب شناسی وصول عوارض نوسازی و عمران شهری (مورد مطالعه مراجعان شهرداری اصفهان)
چکیده مقاله:
عوارض نوسازی و عمران شهری یکی از مهم ترین منابع درآمدی است، که از آن به عنوان درآمد پایدار یاد می شود. درسال 1388 سهم این عوارض از درآمدهای شهرداری اصفهان در حدود 1.6 درصد بوده است است، که بسیار ناچیز است.متاسفانه سهم عمده ای از درآمد شهرداری ها از جمله شهرداری اصفهان، از طریق منابع درآمدی ناپایداری چون فروشتراکم تامین می شود، که علی القاعده باید بالعکس باشد. به عبارتی سهم عمده ی منابع درآمدی باید پایدار باشد و سهمناچیزی از آن به ناچار از محل درآمدهای ناپایدار تامین گردد.در این پژوهش سعی گردیده است با نگاهی همه جانبه به وضعیت عوارض نوسازی و عمران شهری، آسیبشناسی و تحلیلی به آن داشته باشد. برای این منظور با استفاده از پرسشنامه به بررسی و شناخت انواع مشکلات و آسیبهای این عوارض، سپس با استفاده از مدل رگرسیونی لوجیت ضرایب تخمین زده شده است و سرانجام از طریق روشتحلیل سلسله مراتبی به رتبه بندی این مشکلات پرداخته شده است. بر این اساس مهم ترین مشکلات عوارض نوسازی وعمران شهری عبارتند از عوامل قانونی، عوامل اقتصادی، عوامل سازمانی و اجرایی و عوامل اجتماعی و اطلاع رسانی.نتایج نشان می دهد عوامل سازمانی و اجرایی مهم ترین مشکل وصول عوارض نوسازی و عمران شهری می باشد،هم چنین مهمترین زیرشاخص عوامل سازمانی و اجرایی عدم شفافیت در محل خرج عوارض نوسازی و عمران شهری درشهر اصفهان می باشد. علاوه براین در تحقیق حاضر با استفاده از مدل رگرسیونی لوجیت عوامل موثر بر پرداخت عوارضنوسازی و عمران شهری ارزیابی شده است، نتایج نشان می دهد که بالا رفتن سطح تحصیلات، آگاهی از شیوه هایپرداخت عوارض نوسازی و عمران شهری، ارسال فیش عوارض نوسازی و عمران شهری،آگاهی از جریمه دیرکرد و رضایتاز شیوه پرداخت عوارض نوسازی و عمران شهری منجر به افزایش پرداخت عوارض نوسازی و عمران شهری می شود.
کلیدواژه ها:
شهرداری، عوارض نوسازی و عمران شهری، پایه ی اخذ عوارض، آسیب شناسی، تحلیل سلسله مراتبی
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/577459/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:بیدرام، رسول و قربانی کهریزسنگی، طوبی،1395،تحلیل و آسیب شناسی وصول عوارض نوسازی و عمران شهری (مورد مطالعه مراجعان شهرداری اصفهان)،ششمین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار و عمران شهری،اصفهان،،،https://civilica.com/doc/577459
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1395، بیدرام، رسول؛ طوبی قربانی کهریزسنگی)
برای بار دوم به بعد: (1395، بیدرام؛ قربانی کهریزسنگی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
نظرات خوانندگان
مقالات پیشنهادی مرتبط
- استراتژی های حصول درآمد پایدار شهرداری ها با تاکید بر کلانشهرها (مورد مطالعه: شهرداری تهران)
- تاثیر معماری فضاهای آموزشی بر یادگیری کودکان
- ردپای شعر در معماری و ارتباط آنها باهم
- قراردادهای نفتی در ایران
- کارکرد های دمکراسی های نیمه مستقیم در قوانین موضوعه ایران
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- تحلیل تضاد بین سهامداران، وام دهندگان و دولت در تقسیم سود نقدی با رویکرد نظریه بازی ها
- بررسی حمل و نقل ریلی در شهرهای جدید
- استفاده از همبستگی خارجی در تشخیص زمین لرزه های القایی
- ارزیابی ایمنی لرزه ای قاب های فولادی مهاربندی طراحی شده بر اساس عملکرد با سیستم های مهاربندی متفاوت
- مطالعه پتانسیل روانگرایی و تغییرات فشار آب حفره ای ماسه بهسازی شده با نانو سیلیکا
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.