بررسی جایگاه عدس و نخود در تناوب زراعی گندم دیم

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 4,504

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_057

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

چکیده مقاله:

با توجه به سطح زیر کشت گندم دیم کشور که بالغ بر 4 میلیون هکتار می شود و همه ساله حدود نیمی از این اراضی بصورت آیش رها می شود، برقراری یک شیوه تناوب زراعی و به زیر کشت بردن زمین های آیش موجب می شود که با تولید محصولات دیگر مانند حبوبات و دانه های روغنی سطح تولید در استانها و نهایتاً در کل کشور بالا رفته و موجب افزایش عایدی کشاورزان و در آمد ملی کشور گردد. به منظور بررسی مناسبترین تناوب زراعی در سیستم تناوب زراعی این طرح در دو قطعه زمین مجاور و از نظر خاکشناسی همگون در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه به مدت 5 سال اجرا گردید. در سال اول در قطعه اول یا فاز یک کشت یکنواخت گندم رقم سبلان اجرا شد در قطعه دوم یا فاز دو، تیمارهای مربوط به تناوبهای مختلف زراعی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هشت تیمار به ترتیب : نخود، عدس، ماشک، گندم ، آیش توصیه شده، گلرنگ ، جو بهاره و آفتابگردان در سه تکرار در کرتهائی به مساحت150 مترمربع کشت . نتایج نشان میدهد که اجرای تناوب زراعی گندم با یکی از محصولات لگوم باعث افزایش تولید گندم و افزایش سود اقتصادی از زمین می گردد . برای افزایش تولید گندم در زراعت دیم و افزایش در آمد زارعین اجرای تناوب گندم با محصولات لگوم مثل نخود، عدس یا ماشک در زراعت دیم توصیه می گردد که با اینکار هم از زمینهای آیش که قسمت بزرگی از سطح زمینهای زراعی کشور را تشکیل میدهد و خالی رها می شوند، برای تولید محصول استفاده گردیده و هم با ایجاد پوشش گیاهی در زمین خالی و خشک، از فرسایش آبی و بادی در آن جلوگیری شده و از رطوبت موجود حداکثر استفاده انجام می گیرد .

نویسندگان

اکبر حقیقتی ملکی

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم -مراغه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • -بی نام. 1367 . غلات در آئینه آمار. انتشارات وزارت ...
  • - بی نام. 1377 .آمار تولید گندم. مجله سنبله شماره ...
  • بحرانی، جعفر. 1377 . نقش تناوبهای زراعی در کشاورزی پایدار ...
  • - بی نام. 1378 . آمار نامه کشاورزی سال زراعی ...
  • - بهینا، محمد رضا.1377 .گندم و نان مردم. انتشارات وزارت ...
  • حجاران، احمد. 1368. از اطلاعات و داده های آماری تحقیقات ...
  • - خواجه پور، محمد رضا. 1373 . تناوب زراعی در ...
  • _ 29 و30 آبان 1384- مشهد _ فردوسی مشهد ...
  • نمایش کامل مراجع