بررسی وضعیت رسوبگذاری سد مارون با استفاده از نرم افزار GSTARS3

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس ملی هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC14_131
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 782
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سینا کریمیان

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء (ص) بهبهان، دانشکده مهندسی، بهبهان، ایران.

سید امین اصغری پری

استادیار دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء (ص) بهبهان، دانشکده مهندسی، بهبهان، ایران

سید محسن سجادی

استادیار دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده علوم مهندسی آب، اهواز، ایران.

محمود شفاعی بجستان

استاد دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده علوم مهندسی آب، اهواز، ایران

چکیده

سد ها از مهمترین ابنیه های آبی هستند که به منظور حفظ و بهره برداری از منابع آب مورد استفاده قرار می ییرد .هزینه زیاد احداد سد های مخزنی ، محدودیت ساختگاه های مناسب و مسائل پیچیده بهره برداری ، سبب شده است که برای حفظ حجم مفید مخازن جهت حصول اهداف از پیش تعیین شده ، تخمین حجم رسوبات ورودی به مخزن و نحوه توزیع آن از اهمیت ویژه ای برخوردار گردد. روش های مختلفی در تعیین و یا تخمین توزیع رسوب به کار برده می شود. روشهای ریاضی و تجربی به جهت ساده گی کار و هزینه های کم و دقت قابل قبو ل از لحاظ اقتصادی قابل توجیه می باشد. مدل ریاضی 0.3 GSTARS مسأله رسوب و فرسایش را بصورت شبه دو بعدی بررسی می نماید. در این تحقیق ، میزان رسوب ورودی و نحوه ی توزیع رسوبات در مخزن سد مارون مورد بررسی قرار گرفته است. لذا دانستن این که سالیانه چه مقدار از حجم این مخزن بر اثر نشست رسوبات از دست می رود و تا چه سالی می توان از این مخزن استفاده مفید نمود برای برنامه ریزی های آینده ضروری است.در این تحقیق حجم کل رسوباتی که در یک دوره ی 9ساله وارد مخزن سد می شوند به کمک رابطه بین دبی رسوب و دبی جریان آب وارد گردید و بر اساس میزان رسوبات ورودی براورد شده مقدار و نحوه توزیع رسوبات آتی در مخزن ، توسط مدل ریاضی 0.3 GSTARS و با مقایسه به وسیله روش تجربی کاهش سطح پیش بینی یردید. بر اساس نتایج بدست آمده افت سالیانه حجم مخزن سد در اثر انباشت رسوبات 0/20 درصد می باشد که از متوسط افت ذخیره مخازن سدها که به میزان یک درصد در سال است کمتر می باشد.

کلیدواژه ها

رسوبگذاری، مخزن، مددل ریاضی، GSTARS3 ، سد مارون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.