سال انتشار: 1394
کد COI مقاله: CAUEM01_068
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 320
فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 6 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی رابطه اخلاق شهروندی و تاثیر آن بر ترافیک شهری (مطالعه موردی شهر همدان)
چکیده مقاله:
در این مقاله، اخلاق شهروندی و تأثیر آن بر ترافیک شهری، مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه اخلاقترافیک شهروندی به عنوان میزان تعهد و پایبندی رانندگان به قوانین راهنمایی و رانندگی تعریف شده است. امروزه زندگی از نوعشهری نیاز به قوانین، ارتباطات و تعاملات خاص خود دارد و هرگونه وقفه، کوتاهی و نادیده گرفتن قوانین و آداب شهرنشینی ورعایت نکردن حقوق دیگران، تنش ها، خشونت ها و ناملایمات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بسیاری را دامن می زند. در این میانشهروندی یکی از مهمترین و کاربردی ترین تئوری های این دوره شده است که در ایده شهروندی حق همه افراد برای برخورداری ازحقوق قانونی به رسمیت شناخته شده و مسوولیت هایی که آنها باید آن را به جهت برخورداری از یک زندگی مناسبتر برعهدهگیرند مشخص میشود. ترافیک نیز خود پدیده ای چند وجهی است به گونه ای که از زوایای گوناگون می توان بدان نگریست. دراین پژوهش ما به دنبال تاثیر اخلاق شهروندی بر ترافیک در شهر همدان هستیم. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد کهاخلاق شهروندی و ترافیک رابطه معناداری با یکدیگر دارند.
کلیدواژه ها:
اخلاق شهروندی، ترافیک، حمل و نقل شهری، ترافیک شهری، همدان
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/422501/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:خالدیان، هوشمند،1394،بررسی رابطه اخلاق شهروندی و تاثیر آن بر ترافیک شهری (مطالعه موردی شهر همدان)،کنفرانس سالانه تحقیقات در مهندسی عمران،معماری و شهرسازی و محیط زیست پایدار،تهران،،،https://civilica.com/doc/422501
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، خالدیان، هوشمند؛ )
برای بار دوم به بعد: (1394، خالدیان؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- نقش سیستم های حمل و نقل هوشمند در توسعه حمل و نقل پایدار
- دسترسی به سامانه دوچرخه اشتراکی بدون محدودیت مکانی ؛ مطالعه موردی شهر مشهد
- امکان سنجی احداث مسیرهای ویژه دوچرخه در معابر شهری ایران با توجه به محدودیت های فیزیکی موجود و طرح های فرادست (مطالعه موردی : منطقه 8 تهران)
- طراحی مدلی برای آینده پژوهی توسعه پایدار حمل و نقل درایران
- ارائه مدل جامع جهت تعیین مسیر بهینه دوچرخه در شبکه معابر شهری با تلفیق فرآیند سلسله مراتبی و سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS (محدوده مورد مطالعه منطقه 4 شهر تهران)
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- بررسی تاثیر نصب سرعتکاه در کاهش تصادفها و سرعت تردد وسایل نقلیه در معابرشهری، مطالعه موردی کریدور اصلی (شرقی-غربی) شهر تیران
- تأثیر رنگ در معماری داخلی از نگاه زیباشناسی
- تحلیل الگوها و تیپولوژی مسکن در شهر بارسلونا
- مقایسه تطبیقی امکانات معلولین در فضای شهری در دو منطقه برخوردار( خیابان احمدآباد) و کم برخوردار ( خیابان طبرسی)
- استفاده از ANFIS برای تخمین عایق صوتی مصالح بنایی و مقایسه با رگرسیون خطی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.