سال انتشار: 1394
کد COI مقاله: TTC14_296
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 452
فایل این مقاله در 31 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 31 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله ارائه مدل جامع جهت تعیین مسیر بهینه دوچرخه در شبکه معابر شهری با تلفیق فرآیند سلسله مراتبی و سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS (محدوده مورد مطالعه منطقه 4 شهر تهران)
چکیده مقاله:
از روش های شناسایی مسیر دوچرخه در معابر شهری می توان به دو روش مبتنی بر حمل و نقل وترافیک که صرفاً اطلاعات مربوط به مبداء و مقصد (دوچرخه) و تخصیص در شبکه می باشد و روششناسایی شبکه مبتنی بر سیستم اطلاعات جغرافیایی اشاره نمود.روش اول مستلزم اطلاعات دقیق از تعداد سفرهای انجام شده در یک شهر، منطقه، ناحیه و معبر دریک بازه زمانی خاص می باشد. آمارگیری از حجم چنین سفرهایی در کلانشهری همانند تهران باتوجه به اینکه استفاده از دوچرخه در بین شهروندان برای سفرهای روزانه آنها جایگاهی ندارد،فرآیندی دشوار و غیر علمی می باشد.(درحقیقت برآورد تقاضا غیر ممکن است) اما روشهایی مشابهفرآیند مطرح شده جهت برآورد تقاضا در مطالعات مختلف انجام پذیرفته است. که با پرسشگریدرصدی از هریک از وسایل سفر را به سفر با دوچرخه بنا بر تمایل افراد اختصاص می دهند. ودرنهایت معابری که بیشترین حجم تردد دوچرخه را از آن خود می کنند به عنوان مکانی جهت مسیردوچرخه انتخاب می گردد.این تحقیق با استفاده از روش دوم یعنی انتخاب شبکه دوچرخه مبتنی بر سیستم اطلاعات جغرافیاییو بکارگیری مدل های ریاضی در ترکیب و استخراج اطلاعات مدلی ترکیبی جهت طراحی شبکه ارائهمی گردد. از جمله قابلیت های این مدل ترکیبی می توان به سنجش پارامترهای متعدد و قابلیتآنالیزهای چند معیاره، تحلیل معیارها در موقعیت مکانی و ارزیابی تاثیر آنها براساس پارامترهای زمینی نسبت به یکدیگر و همچنین تسریع در فرآیند محاسبات اشاره نمود. تعیین معیار و زیر معیارهای مرتبط با دوچرخه سواری، مقایسه زوجی پارامترها، بدست آوردن ارزش کمی آنها، تولیدلایه مکانی همراه ارزش کمی مربوطه و در نهایت همپوشانی و تولید خروجی مراحل انجام این تحقیق می باشند.
کلیدواژه ها:
دوچرخه، AHP, GIS، شبكه دوچرخه
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/419729/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:میرزایی قمی، محمدمهدی و آزاده دل، یعقوب و بهادر، محسن،1394،ارائه مدل جامع جهت تعیین مسیر بهینه دوچرخه در شبکه معابر شهری با تلفیق فرآیند سلسله مراتبی و سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS (محدوده مورد مطالعه منطقه 4 شهر تهران)،چهاردهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک،تهران،،،https://civilica.com/doc/419729
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، میرزایی قمی، محمدمهدی؛ یعقوب آزاده دل و محسن بهادر)
برای بار دوم به بعد: (1394، میرزایی قمی؛ آزاده دل و بهادر)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- مدل عمومی برآورد تعداد ناوگان مورد نیاز سامانه حمل و نقل همگانی بر اساس شاخص تقاضا (مطالعه موردی: سامانه تاکسی رانی شهر تهران)
- حذف حرکت گردش به چپ در تقاطع چراغدار با استفاده از دو میدان همسایه
- برآورد تقاضای حمل و نقل کالا در شبکه های شهری
- ارائه الگویی با هدف اولویت بندی معابر شهری جهت انجام اقدامات آرام سازی ترافیک
- ارائه روشی کاربردی برای اصلاح خطوط اتوبوس پس از اجرای یک خط BRT، مطالعه موردی: شهر مشهد
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- مقایسه بازتاب نور خورشید از سطح لایه های آسفالتی رنگی با استفاده ازآزمایش میدانی
- بررسی آزمایشگاهی اثر نفوذ رواناب در عملکرد بستر ماسه ای روسازی آسفالت متخلخل
- ارزیابی اثر بارگذاری دینامیکی بر ضرایب شدت تنش روسازی آسفالتی ترک خورده با استفاده از المان محدود
- مطالعه خصوصیات مخلوطهای آسفالتی دارای قیر معدنی و زایکوترم
- تاثیر نانو لوله های کربنی بر روی قیرهای تولیدی شرکت نفت پاسارگاد
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.