ضرورت مداخله وکیل در دادسرا در اسناد بین المللی حقوق بشر و حقوق ایران

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 509

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MAYBODLAW01_050

تاریخ نمایه سازی: 30 شهریور 1394

چکیده مقاله:

حق برخورداری از دادرسی عادلانه امری است که در تمام اسناد حقوق بشری چه در سطح جهانی و چه در سطحمنطقه ای شناسایی شده است. الزامات حاکم بر این فرایند ایجاب میکند که نظام عدالت کیفری تمامی امکانات را در اختیارمتهم قرار دهند تا وی بتواند از خود دفاع کرده و بیگناهیاش را ثابت یا حداقل از محکومیت بیش از استحقاقش جلوگیرینماید. ازجمله حقوقی که متهم در فرایند دادرسی های جزایی از آن بهره می برد حق مداخله وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتیاست. قانونگذار ایران در قوانین شکلی جزایی ، بدون توجه به اهداف و فلسفه اصل 35 قانون اساسی و معیارهای دادرسیعادلانه با رویکرد « امنیت مدار» پارهای از اصول مسلم حقوق کیفری ر ا تعدیل کرده، به نحویکه حق متهم مبنی بر همراه داشتن وکیل در مرحله دادسرا را به اختیار مقام قضایی واگذار نموده است. متصدیان نظام عدالت کیفری نیز بهنوبه خود مقررات صدرماد ه 128 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری را بهصورت غیراصولی و به ضرر متهم تفسیر کرده واز مداخله وکیل مدافع متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی ممانعت به عمل میآورند، ازاینرو اعتبار اصل دفاعی حق متهم دربرخورداری از حضور وکیل، در هالهای از ابهام فرورفته است. با بررسی اسناد و کنوانسیون های بین المللی و منطقه ای مشاهدهمی شود که در این اسناد بر لزوم رعایت معیارهای دادرسی عادلانه در فرایند کیفری تأکید شده است، که نکات مهم آن در سهبعد نمایان می شود.نخست :حضور آزادانه وکیل متهم در تمام مراحل دادرسی کیفری بالأخص در مرحله تحقیقات مقدماتیدوم: اطلاع رسانی به متهم در خصوص حق داشتن وکیل در تمام مراحل دادرسی. سوم: انتخاب وکیل تسخیری برای متهم به ویژهدر مواردی که متهم توان انتخاب وکیل نداشته و مصالح عدالت اقتضا داشته باشد. در این مقاله با تکیه بر معیارهای دادرسیعادلانه و اسناد مهم حقوق بشری و رویکرد قانونگذار ایران در خصوص ضرورت مداخله وکیل در دادسرا مورد ارزیابیقرار می گیرد.

نویسندگان

داود سیفی قره بناق

کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی ، عضو هیات علمی گروه حقوق دانشگاه زابل ، زابل، میدان جهاد، دانشگاه زابل، دانشکده علوم انسانی، گروه حقوق

محمد مهدی پور

کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی ،عضو هیات علمی گروه حقوق دانشگاه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Statute of the international tribunal for Rwanda, Adopted by Security ...
  • Statute of the internationa tribunal for the former Yugoslavia, ADOPTED ...
  • Basic Principles on the Role of Lawyers, (1 990) , ...
  • European convention for the protection of Human Rights and fundamental ...
  • Kolasa, Blairy j, (1978) Legal systems, U.S.A. p254 ...
  • Amnesty International, fair Trials Manual, available at: ttp :/www. _ ...
  • UN Doc. CCPR/C/79 Add.74, 9 April 1997) ...
  • UN, Compilation of General Comments and General Re co mmendations ...
  • نمایش کامل مراجع