ارزیابی تنوع ژنتیکی اکوتیپ های زعفران زراعی ( Crocus sativus L.) و گونه های وحشی خویشاوند با استفاده از نشانگرهای ریز ماهواره
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,190
فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
NBCI08_0314
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1394
چکیده مقاله:
زعفران به عنوان با ارزش ترین محصول زراعی و گران ترین ادویه جهان مطرح است. با توجه به این که کشور ایران یکی از مراکز غنی ژرم پلاسم زعفران در دنیاست، جمع آوری، ایجاد کلکسیون و ارزیابی ژنوتیپ های این گیاه حائز اهمیت است. در این پژوهش نیز با توجه به مزایای نشانگر های مولکولی در تعیین تنوع ژنتیکی گیاهان و نیز مطالعات ملکولی اندک انجام شده در مورد گیاه زعفران، بررسی تنوع ژنتیکی 39 ژنوتیپ از گونه زعفران زراعی و 28 گونه وحشی جمع آوری شده از 9 منطقه مختلف در استان های خراسان، فارس، مازندران و گلستان با استفاده از 17 نشانگر ریز ماهواره انجام شد. براساس نتایج بدست آمده از شاخص های تنوع، آغازگر CSMIC14 بیشترین میزان تنوع ژنتیکی را نسبت به سایر نشانگر ها نشان داد. به منظور ارزیابی تفاوت ژنتیکی درون و بین جمعیت ها ازنرم افزار R v.2.12.1 استفاده شد. نتایج حاکی از وجود تفاوت ژنتیکی بین جمعیت های زعفران وحشی با زعفران زراعی (C.sativus ) بود و بیشترین تنوع درون جمعیتی در جمعیت C.speciosus ورسک در استان مازندران گزارش شد. در نهایت، نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از نشانگرهای ریز ماهواره در بررسی روابط ژنتیکی ژنوتیپ های مختلف زعفران اهمیت زیادی دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا نعمتی
محقق، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز
پرستو مجیدیان
دانشجوی دکتری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
مهرشاد زین العابدینی
استادیار بخش ژنو میکس، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران
علیرضا افتخاریان جهرمی
استادیار بخش باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :