سال انتشار: 1394
کد COI مقاله: NCPIM01_079
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 520
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 14 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله طراحی الگوی سنجش شایستگی برای مدیران بانک صادرات استان زنجان
چکیده مقاله:
مدیران همواره نقش حیاتی در سازمانها ایفا می کنند. تاثیر مدیران برجسته در موفقیت سازمانی، امروزه بخوبی در بسیاری از سازمانهای موفق، بارز است، حال چنانچه در راس سازمان ها، مدیران شایسته قرارگیرند، موجب موفقیت سازمانها در رسیدن به هدف های خود خواهند شد.هدف این پژوهش ارائه الگویی جهت سنجش نظام شایسته سالاری در بین مدیران بانک صادرات می باشد. روش انجام پژوهش، توصیفی پیمایشی ولی از - لحاظ هدف کاربردی می باشد و جامعه آماری را کلیه مدیران سطوح مختلف بانک صادرات استان زنجان تشکیل می دهندکه نمونه آماری به روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند انتخاب شده اند. ابعاد مختلف شایستگی مدیران بر اساس مدل ویتالا 5002 انتخاب شده اند که شامل: شایستگی های فنی، مدیریتی، مدیریت دانش، رهبری، اجتماعی و شخصیتی می باشد. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد و ضریب آلفای کرونباخ برای سنجش پایایی پرسشنامه، 02950 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج نشان داد که بین انواع شایستگی های مدیران بانک صادرات به جزء شایستگی های شخصیتی در سطوح مختلف مدیریتی، ارتباط معناداری وجود دارد.
کلیدواژه ها:
نظام شایسته سالاری، مدیران، بانک صادرات
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/374490/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:درودی، هما و منصوری، علی و آقاجانلو، فاطمه،1394،طراحی الگوی سنجش شایستگی برای مدیران بانک صادرات استان زنجان،همایش سراسری مباحث کلیدی در علوم مدیریت و حسابداری،گرگان،،،https://civilica.com/doc/374490
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، درودی، هما؛ علی منصوری و فاطمه آقاجانلو)
برای بار دوم به بعد: (1394، درودی؛ منصوری و آقاجانلو)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- طراحی نظام جامع توسعه مدیران (تجربه در سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران )
- بررسی رابطه بین زیرساخت سیستم مدیریت ارتباط با مشتری با موفقیت مدیریت ارتباط با مشتری با توجه به نقش میانجی تعهد سازمانی و مدیریت دانش
- بررسی و تحلیل نظریه سیستم های اجتماعی در سازمان و مدیریت
- شناسایی، تبیین و طراحی الگوی شایستگی های مدیران (گمرک زاهدان)
- بررسی تاثیر ابعاد بازارگرایی بر عملکرد کسب و کار از طریق جهت گیری برند
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- بررسی تأثیر استفاده از تکنولوژی رسانه های اجتماعی بر عملکرد سازمان با نقش میانجی قابلیت های مدیریت استراتژیک ارتباط با مشتری (مورد مطالعه: شرکت های متوسط و بزرگ فعال تولیدی استان آذربایجان شرقی)
- گزارشگری مالی برای توسعه پایدار: بینش انتقادی برای پیاده سازی IFRS
- انتخاب دستگاه بسته بندی قطعات صادراتی با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره MCDM و وزن دهی به معایرها، با شیوه آنتروپی شانون (مطالعه موردی شركت ایران خودرو)
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.