ناپایداری و تهدیدات بخش کشاورزی و منابع طبیعی ایران، ناشی از نبود برنامه جامع آمایش سرزمین

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,121

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCPDA01_1168

تاریخ نمایه سازی: 12 دی 1393

چکیده مقاله:

ناپایداری و تهدیدات بخش های کشاورزی و منابع طبیعی ایران، گسترده و همه جاگیر، رو به تزاید و شتابان می باشد. این تهدیدات در زمینه های منابع خاک و آب، پوشش گیاهی، تولید محصول سالم، امنیت غذایی و معضلات زیست محیطی و از همه مهم تر فرسودگی همه مؤلفه های طبیعی حوضه های آبی و تولید، شکل بارزتری دارد. امروزه یکی از شاخص ها و معیارهای توسعه یافتگی، میزان انطباق و توازی برنامه های اجرائی هر کشور با مبانی، موازین و مطالعات جامع آمایش سرزمین می باشد. آمایش سرزمین (Spatial planning) شامل تنظیم روابط و کنش های متقابل بین عوامل انسانی، اقتصادی و عوامل محیطی به منظور ایجاد سرزمینی مبتنی بر بهره گیری بهینه و پایدار از استعدادهای انسانی و محیطی می باشد. به عبارت دیگر مطلوب ترین، عادلانه ترین و پایدارترین آرایشی که به سه مؤلفه مهم جمعیت، سرمایه و منابع طبیعی و محیطی در یک منطقه یا سرزمین داده می شود، برنامه آمایش سرزمین اطلاق می گردد. بررسی ها بیانگر آنست که توسعه در ایران، در مواردی با مطالعه و پژوهش هماهنگ نمی باشد. بخش هایمختلف، به ویژه ساختارها و اکوسیستم های کشاورزی و منابع طبیعی لطمات جدی را متحمل شده و معضلات زیست محیطی فلج کننده و موثری عارض شده است. به طور محسوسی بخش های مختلف (توسعه شهری، بهداشت، صنعت، راهسازی و...) هرکجا که عرصه بر آن ها تنگ شده، از منابع طبیعی و کشاورزی مایه گذاشته اند.این روند قابل تداوم نمی باشد و بنیان های توسعه را با مشکلات جدی مواجه خواهد ساخت. به نظر می رسد چاره اساسی کار برنامه جامع آمایش سرزمین، با رویکرد اکولوژیک و زیست محیطی می باشد.

نویسندگان

حمید قیومی محمدی

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان و عضو هیئت مدیره انجمن علمی آمایش سرزمین ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بنائی، محمدحسن و همکاران، 1383. خاک‌های ایران، تحولات نوین در ...
  • بولتن روز جهانی خاک، 1391، انجمن علوم خاک ایران و ...
  • کشاورز، عباس و کورش صادق زاده. 135. وضعیت موجود، چشم ...
  • قیومی محمدی، حمید.، 1379، هشداری در مورد تبدیل اراضی کشاورزی ...
  • قیومی محمدی، حمید.1390، "بررسی فرآیندهای ریخت زا و خاک ساز ...
  • مومنی، عزیز.، 1384. بررسی ابعاد مکانی و اقتصادی تغییر کاربری ...
  • نمایش کامل مراجع