بررسی شرکت های پیشرو تجاری از لحاظ ساختار استراتژی های زنجیره تامین بر میزان سود و کاهش بهای تمام شده در بازار هدف(مطالعه موردی صنعت قطعات خودروی جمهوری اسلامی ایران)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,268

فایل این مقاله در 34 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

EME02_181

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1393

چکیده مقاله:

هدف: هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی و بررسی عوامل موثر بر شرکت های پیشرو تجاری از لحاظ ساختار استراتژی های زنجیره تامین بر میزان سود و کاهش بهای تمام شده در بازار هدف صنعت قطعات خودرو در کشور می باشد. دوره زمانی تحقیق برای بررسی موضوع بین سال های 1389 لغایت 1390 بوده است. که مسئله تحقیق حاضر را با استفاده از داده های شرکتهای فعال در صنعت قطعات خودرو در کشور مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داده ایم. روش: تحقیق حاضر را به لحاظ طبقه بندی می توان در زمره تحقیقات کاربردی معرفی نمود. همچنین با توجه به چارچوب از روش های آماری (همبستگی و آزمون های آماری) در جهت دستیابی به اهداف تحقیق حاضر از نظر شیوه گردآوری اطلاعات تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. در تحقیق حاضر نمونه گیری انجام نمی شود. بلکه کل جامعه با استفاده از روش حذفی نمونه ها انتخاب می گردد. تحقیق حاضر براساس مدل برایان فاینس، کریس وس و سین دابورکا انجام شده است. که به بررسی موضوع و ابعاد مهم تحقیق می پردازیم. به عبارت دیگر: در این تحقیق می توان با استفاده از مدل تحقیق فاینس، کریس وس و سین دابورکا که بررسی تاثیر کیفیت روابط زنجیره تأمین درعملکرد کیفیت انجام شده است می توان به تأیید و رد فرضیه های تحقیق پرداخت. متغییرهای مستقل تحقیق شامل: ابعاد، اعتماد، انطباق، ارتباطات، وابستگی، تعهد، همکاری و متغییرهای وابسته تحقیق شامل: سود آوری، کاهش بهای تمام شده می باشد. که متغییرهای وابسته تحقیق، یعنی ابعاد سودآوری و کاهش بهای تمام شده را به عنوان یک خروجی دیگر که در این مدل درنظر گرفته ایم . که این امر با توجه به مشورت های انجام شده با استاد راهنما و چند نفر از خبرگان به مدل به جهت ضرورت این دو متغیر در بین متغیرهای دیگر در مدل بوده است. به طور کلی در این پژوهش در خصوص جمع آوری مبانی نظری پژوهش از روش کتابخانه ای و از تحقیقات انجام یافته در این خصوص استفاده می شود. در خصوص ابزار گردآوری با استفاده از نرم افزار های (SPSS) و اکسل نسبت به گرد آوری و تجزیه و تحلیل داده های تحقیق استفاده می شود. نتیجه: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در سطح اطمینان 95% و همچنین سطح خطای 5% در فرضیه اصلی اول تحقیق رابطه ی معناداری، میان ارتباطات، همکاری، تعهد، انطباق، اعتماد، وابستگی و رضایت مشتری میان اعضای زنجیره تأمین محصولات صنعت قطعات خودرو در کشور دانست. لازم به ذکر است همانطوری که قبلا اشاره شده است آزمون های فوق در سطح اطمینان 95% مورد بررسی قرار گرفته است. و علاوه براین در سطح اطمینان 95% و همچنین سطح خطای 5% در فرضیه اصلی دوم تحقیق رابطه ی معناداری، میان اندازه و سرمایه و سودآوری و کاهش بهای تمام شده در صنعت قطعات خودرو در کشوردانست. لازم به ذکر است همانطوری که قبلا اشاره شده است آزمون های فوق در سطح اطمینان 95% مورد بررسی قرار گرفته است. کاربرد: نتایج تحقیق حاضر می تواند برای مدیران شرکتهای فعال در صنعت قطعات خودرو در کشور مفید واقع باشد. چرا که این نتایج می تواند آنها را در تصمیم گیری های مربوط به میزان بکارگیری شاخص های ارتباطات، همکاری، تعهد، انطباق، اعتماد، وابستگی و رضایت مشتریمیان اعضای زنجیره تأمین محصولات صنعت قطعات خودرو در کشور در جهت توازن میان اندازه و سرمایه و سودآوری و کاهش بهای تمام شده در صنعت قطعات خودرو در کشور حمایت نماید.

کلیدواژه ها:

شرکت های پیشرو تجاری ، زنجیره تامین ، بهای تمام شده ، صنعت قطعات خودروی جمهوری اسلامی ایران ، استراتژی های زنجیره تامین ، بازار هدف

نویسندگان

حسین گل محمدی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات سمنان، گروه مدیریت، سمنان، ایران

علی اکبر امین بیدختی

دانشیار دانشکده حسابداری و مدیریت دانشگاه سمنان

یونس وکیل الرعایا

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان، گروه مدیریت، سمنان، ایران