اولویتبندی شاخصهای بیابانزایی در محدوده شهرستانهای بندرعباس و لار با استفاده از AHP
محل انتشار: سومین همایش ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 572
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
HESD03_190
تاریخ نمایه سازی: 27 اردیبهشت 1393
چکیده مقاله:
بیابانزایی یکی از بزرگترین چالشهای زیست محیطی در قرن 21 میلادی به شمار میرود. با این حال، اکثر مردم چنین کلمهای را نشنیده و یا درک نکردهاند. بیابانیشدن نتیجه فقیر شدن اکوسیستمهای مناطق خشک، نیمهخشک و نیمهخشک مرطوب به وسیله فعالیتهای انسانی و تغییرات آب و هوایی است. با توجه به فرآیند پیچیده بیابانیشدن عرصههای طبیعی که در اثر برهم کنش متغیرهای مختلف حاصل میشود، شناخت معیارها و شاخصهای مهم و اولویتدار در بروز این پدیده مخرب جهت برنامهریزیهای منطقهای امری ضروری به نظر میرسد. بنابراین در پژوهش حاضر با مقایسات زوجی از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به منظور رتبهبندی درجه اهمیت شاخصها در بیابانیشدن محدوده شهرهای بندرعباس و لار استفاده شده است. بدین منظور پرسشنامه طراحی شده بین 60 متخصص آشنا به محدودههای مطالعاتی توزیع گردید. پس از تجزیه و تحلیل نهایی مشخص شد شاخص نسبت تبدیل اراضی زراعی- باغی به مسکونی- صنعتی با میانگین وزنی 385/0 و شاخص جمعیت بالقوه به جمعیت بالفعل با میانگین وزنی 256/0 به ترتیب به عنوان مهمترین عوامل موثر در بیابانیشدن محدوده شهر لار نقش دارند؛ درحالیکه در محدوده شهر بندرعباس شاخص جمعیت بالقوه به جمعیت بالفعل با میانگین وزنی 268/0 و شاخص نسبت تبدیل اراضی جنگلی- مرتعی به مسکونی- صنعتی با میانگین وزنی 233/0 به عنوان موثرترین عوامل در بیابانیشدن مطقه تشخیص داده شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاضل شاکری
کارشناس ارشد مدیریت مناطق بیابانی (کارشناس پژوهش جهاد دانشگاهی هرمزگان
ملیحه ذاکری زیارتی
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس (کارشناس مدیریت پسماند زبالههای شهری، شهرداری بندرعباس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :