سال انتشار: 1384
محل انتشار: دومین کنفرانس ملی مدیریت عملکرد
کد COI مقاله: NCPM02_034
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 10,099
فایل این مقاله در 30 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 30 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله تحلیل تطبیقی مدل های ارزیابی عملکرد (SCR&PI, CED, BSC, EFQM و مالکوم باتدریج) از حیث اهداف، مبانی و نتایج و دستاوردها
چکیده مقاله:
اگر سابقه ارزیابی عملکرد را مورد کاوش قرار بدهیم باید به تاریخ زندگی بشر برگردیم، درست زمانی که افراد کارکردن بصورت گروهی را آغاز کردند، شیوه ارزیابی در آن زمان بر اساس قضاوت های ذهنی و شخصی مسئول گروه بوده است. به همین ترتیب شیوه ارزیابی عملکرد و اهدافی را که دنبال می کند، در دوره های مختلف مدیریت (کلاسیک، نئوکلاسیک و ...) و همچنین در کشورهای مختلف، به صور گوناگون اجرا شده است.
در ایران نیز ارزیابی بصورت کلاسیک در اواخر قرن هفتم هجری توسط خواجه رشیدالدین فضل ا... مطرح شده و در سال 1349 برای اولین بار در کشور مقرر گردید سازمان های دولتی از نظر مدیریت و نحوه اداره امور مورد ارزیابی قرار گیرند.
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/23880/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:داریانی، محمدعلی و رفیع زاده، علاء الدین،1384،تحلیل تطبیقی مدل های ارزیابی عملکرد (SCR&PI, CED, BSC, EFQM و مالکوم باتدریج) از حیث اهداف، مبانی و نتایج و دستاوردها،دومین کنفرانس ملی مدیریت عملکرد،تهران،،،https://civilica.com/doc/23880
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1384، داریانی، محمدعلی؛ علاء الدین رفیع زاده)
برای بار دوم به بعد: (1384، داریانی؛ رفیع زاده)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
نظرات خوانندگان
کدام مقالات به این منبع استناد نموده اند
- کاربرد مدل تلفیقی کارت امتیازی متوازن و تحلیل پوششی داده ها بمنظور ارزیابی عملکرد بانکها(1389)
- بررسی ابعاد و متغیرهای تاثیرگذار در مدیریت عملکرد و ارزیابی شهرداری ها با مدل BSC کارت ارزیابی متوازن ، مطالعه موردی شهرداری خدابنده(1395)
بر اساس سیستم تحلیلی استنادات مقالات، تاکنون برای نگارش 2 مقاله استفاده شده است.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- ارائه مدل انتخاب استراتژی مناسب در زمینه نگهداری و تعمیرات
- مقایسه ی عملی کاربرد کارت امتیازی متوازن در سازمان هایی با اهداف مالی و سازمان های غیر انتفاعی
- امکان سنجی استقرار سیستم پشتیبان تصمیم (DSS) در سازمان اوقاف و امور خیریه کشور (مطالعه موردی :حوزه معاونت توسعه منابع و پشتیبانی)
- ارایه مدلی نوین به منظور جذب مشارکت های مردمی و رهبری موثر فعالیت های داوطلبانه در موسسات خیریه غیردولتی (مردم نهاد) ( براساس مدل همکاری موسسه خیره محک و موسسه خیریه کسا )
- بررسی مدلهای ارزیابی خدمات شرکتهای راهبری حمل و نقل ریلی مسافری و انتخاب مدل مناسب
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- نقش هوش معنوی و اخلاق کار اسلامی بر رفتار کار مولد
- اخلاق در سازمان
- نقش مدیریت دانش در تحقق راهبرد اقتصاد مقاومتی با تاکید بر اقتصاد دانش محور در نظام اقتصادی ایران
- بررسی شیوه های نهادینه کردن اخلاق و معنویت در خانواده براساس آموزه های قرآنی و سیره اهل بیت (علیه اسلام)
- نقش فناوری اطلاعات در سازمان ها
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.