رابطه بین مهارتهای ارتباطی با خودکارآمدی، عدالت سازمانی و تغییرات سازمانی کارکنان اداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان در سال 1397
فایل این در 103 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
چکیده :
چکیده
هدف کلی از پژوهش حاضر، رابطه بین مهارتهای ارتباطی با خودکارآمدی، عدالت سازمانی و تغییرات سازمانی کارکنان اداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان در سال 1397 می باشد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و به لحاظ هدف در دسته تحقیقات کاربردی قرار دارد. جامعه آماری در این پژوهش کارکنان اداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان به تعداد 714 نفر و حجم نمونه با توجه به جدول مورگان 254 می باشد. روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی ساده می باشد. ابزار گردآوری در پژوهش حاضر چهار پرسشنامه 1- پرسشنامه مهارت های ارتباطی بارتون (1990)، 2- پرسشنامه خود کار آمدی انصاری (1390)،3- پرسشنامه استاندارد عدالت سازمانی کالکیت (2001) و 4- پرسشنامه استاندارد تغییر سازمانی میل (2003) می باشد. در این پژوهش، جهت تجزیه و تحلیل داده ها متناسب با سوالات پژوهش از روش آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. در پژوهش حاضر نشان داده شد که بین متغیر مهارت های ارتباطی با متغیرهای خود کار آمدی و عدالت سازمانی رابطه معنا داری وجود دارد. ولی بین مهارت های ارتباطی با تغییرات سازمانی کارکنان اداری دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان رابطه ای وجود ندارد. همچنین نتایج آزمون رگرسیون (گام به گام) نشان داد که از بین مولفه های خود کار آمدی در گام اول مولفه پشتکار و در در گام دوم مولفه تلاش بیشترین پیش بینی را از مهارت های ارتباطی کارکنان داشته است. از بین مولفه های عدالت سازمانی در گام اول عدالت رویه ای و در گام دوم عدالت تعاملی بیشترین پیش بینی را از مهارت های ارتباطی کارکنان داشته است. خلاصه نتایج آزمون رگرسیون (خطی) نشان داد که تغییرات سازمانی نمی تواند پیش بینی کننده مهارتهای ارتباطی کارکنان باشد. نتایج تحلیل واریانس (آنوا) نیزنشان داد که بین مهارتهای ارتباطی، خودکارآمدی، عدالت سازمانیو تغییرات سازمانی با جنسیت کارکنان رابطه معنا داری وجود ندارد. ولی بین مهارتهای ارتباطی با میزان تحصیلات وجود دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ناصر حسن زهی
سمت: پژوهشگر و دانش آموخته مقطع دکتری مدیریت آموزشی دانشگاه شهید بهشتی ایران عضو بنیاد نخبگان پژوهشی
علیرضا حیدرزادگان
هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان
مراجع و منابع این :
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود لینک شده اند :