تعیین ژنوتیپ پایدار و تجزیه اثر متقابل ژنوتیپ x محیط عملکرد دانه و درصد روغن کلزا تحت شرایط دیم

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 622

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CIGS12_0048

تاریخ نمایه سازی: 5 بهمن 1392

چکیده مقاله:

توسعه کشت دانه های روغنی جهت تأمین روغنهای خوراکی یکی از اهداف مهم کشور در رسیدن به خودکفایی است. بدین منظور یافتن ارقامی که دارای عملکرد بالا بوده و بتواند با خشکی فصل رویش بهتر مقابله کرده برای مناطق دیم کشور حائز اهمیت فراوان هستند. در این مطالعه تعداد 14 رقم کلزای گزینش شده از آزمایشهای مقایسه عملکرد سالهای قبل، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به صورت کشت پائیزه در 10 محیط در شرایط دیم مورد مقایسه قرار گرفتند. هر کرت شامل 5 خط اشت به طول 5 متر بود. در طول فصل رشد و بعد از برداشت صفات فنولوژی، مورفولوژی و فیزیولوژی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد بین محیطها و ژنوتیپ ها از نظر صفات تعداد روز تا رسیدن، تعداد غلاف در بوته، درصد روغن، عملکرد روغن و عملکرد دانه در سطح احتمال 1% اختلاف معنی داری وجود دارد. ژنوتیپ های Option500, Alexandra, Hyden و Shiralee برای عملکرد دانه و ژوتیپ های Option500, Alexandra و Amica برای درصد روغن با توجه به شیب خط، متوسط عملکرد بیشتر از کل و واریانس انحراف از خط می توان پایدار معرفی کرد. زیرا هم دارای شیب خط کم در محدوده یک و غیرمعنی دار و همچنین متوسط عملکرد بیشتر از متوسط کل و نیز واریانس انحراف از خط غیرمعنی دار و کمتری هستند، به عنوان ژنوتیپ های پایدار و دارای ژنهای پایداری در شرایط دیم برای کشت پائیزه توصیه نمود و می توان از آنها به عنوان ژنوتیپ هایی که دارای ژنهای پایداری هستند در برنامه های اصلاحی در انتقال این ژن به ژنوتیپ های برتر بهره جست.

کلیدواژه ها:

اثر متقابل ژنوتیپ x محیط ، ژنوتیپ پایدار ، کلزا

نویسندگان

حسین حاتم زاده

پژوهنده موسسه تحقیقات کشاورزی دیم شیروان- خراسان شمالی

حجت الله ربانی نسب

هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Hatamzadeh, H. 200)4. Seed and oil yield and agronomic traits ...
  • Kuchtova, P., P. Baranyk, J. Vasak and J. Fabry. 1996. ...
  • Lin, C. and Binns, M.R. 1991. Genetic properties of four ...
  • نمایش کامل مراجع