بررسی کارایی نرم افزار SewerGEMS در شبیه سازی رواناب شهری برای حوضه های کوچک (مطالعه موردی: شهر میناب)
محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 28، شماره: 4
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 50
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWSS-28-4_001
تاریخ نمایه سازی: 28 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
رواناب شهری به دلیل شهرنشینی و تغییرات آب وهوایی به عنوان یک مسئله جدی دارای اهمیت است و به این دلیل توجه به مدل های شبیه سازی بارش - رواناب برای مدیریت و کاهش پیامدهای ناگوار مهم است. در پژوهش حاضر با استفاده از نرم افزار SewerGEMS، حالت های مختلف برای بررسی عملکرد این نرم افزار بر اساس تعداد و مساحت زیرحوضه ها در دو حالت نه و هفده زیرحوضه و مدت بارندگی مختلف ۶ و ۱۲ ساعته و همچنین مقایسه عملکرد سه روش محاسبه زمان تمرکز (کرپیچ، برنس بای - ویلیامز، کارتر) به منظور شبیه سازی هیدروگراف سیلاب در شهر میناب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان حجم کل رواناب تولیدی در حالت نه زیرحوضه، ۴ درصد نسبت به حجم کل رواناب تولیدی در حالت هفده زیرحوضه بیشتر است. همچنین مقدار بیشینه دبی اوج رواناب در حالت نه زیرحوضه، ۲۰ درصد نسبت به بیشینه دبی اوج رواناب در حالت هفده زیرحوضه بیشتر است. همچنین برای محاسبه زمان تمرکز از سه روش کرپیچ، برنس بای - ویلیامز و کارتر استفاده شد که نتایج نشان داد، میزان خطای پیوستگی نرم افزار در همه حالت ها برای روش برنس بای - ویلیامز کمتر از دو روش دیگر است و روش کارتر بیشترین خطای پیوستگی را دارد. اما از آنجایی که مقدار زمان تمرکز محاسبه شده از این روش در بعضی از زیرحوضه ها بیشتر از مدت بارندگی ۶ ساعته است، بین داده های دبی اوج حاصل از روش کرپیچ و روش برنس بای – ویلیامز، آزمون t-Test انجام شد و باتوجه به اینکه داده های دو روش در سطح ۹۵ (۰/۰۵ >p) درصد با یکدیگر اختلاف معناداری نداشته و همچنین روش کرپیچ برای محاسبه زمان تمرکز در حوضه های کوچک کاربرد خوبی دارد، برای محاسبه زمان تمرکز در حالت مقایسه بین دو حالت نه و هفده زیرحوضه از روش کرپیچ استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده مشاهده شد که با ادغام زیرحوضه ها و کاهش تعداد آن ها از هفده به نه زیرحوضه و در نتیجه افزایش مساحت زیرحوضه ها، حجم کل رواناب تولیدی از حدود ۱۲۳۸۳۹ مترمکعب به ۱۲۸۴۴۶ مترمکعب و بیشینه دبی اوج رواناب از حدود ۲/۴۰۰ مترمکعب بر ثانیه به ۲/۸۸۴ مترمکعب بر ثانیه می رسد که نشان دهنده افزایش حجم کل رواناب تولیدی و بیشینه دبی اوج رواناب است.
کلیدواژه ها:
Rainfall-runoff simulation models ، Rainfall duration ، Urban flooding ، Time of Concentration ، SewerGEMS ، Urban sub-basins ، Slope of the sub-basin ، مدل های شبیه سازی بارش – رواناب ، مدت بارندگی ، سیلاب شهری ، زمان تمرکز ، SewerGEMS ، زیرحوضه های شهری ، شیب زیرحوضه
نویسندگان
مجید رنجبری حاجی آبادی
Department of Water Science and Engineering, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.
جهانگیر عابدی کوپایی
Department of Water Science and Engineering, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.
محمد مهدی متین زاده
Department of Water Science and Engineering, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :