تاثیر اصلاح فضاهای سبز موجود در مقایسه با سایر روش های مدیریت سیلاب شهری در کاهش حجم رواناب (مطالعه موردی: حوضه چهارچشمه، مشهد)
محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 11، شماره: 4
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 75
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WSD-11-4_005
تاریخ نمایه سازی: 26 فروردین 1404
چکیده مقاله:
سیل یکی از وقایع طبیعی است که در دهه های اخیر با توسعه شهرنشینی و تغییر کاربری اراضی، سالانه خسارت های مالی و جانی بسیاری در مناطق مختلف جهان به همراه دارد. از این رو، مدیریت و کنترل سیلاب در شهرها با استفاده از روش های توسعه کم اثر، اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. در پژوهش حاضر، به مقایسه عملکرد سه رویکرد استفاده از باغچه باران، مخزن ذخیره و یا حوضچه نگهداشت زیستی با هدایت جریان های سطحی به فضاهای سبز موجود بر اساس مدل SWMM در حوضه مسیل چهارچشمه، شهر مشهد پرداخته شده است. به علت عدم وجود ایستگاه هیدرومتری در سطح شهر، برای ۲۰ رخداد بارش از فروردین ۱۴۰۲ تا اردیبهشت ۱۴۰۳، بارش در سطح حوضه اندازه گیری و دبی اوج رواناب در کانال اندازه گیری شد. معیارهای ارزیابی شامل RMSE ،NS و KGE عملکرد مناسب مدل در برآورد دبی اوج را نشان میدهد. آنالیز حساسیت مدل نشان داد به ترتیب درصد سطوح نفوذناپذیز، عرض معادل و ضریب زبری سطوح نفوذناپذیر موثر ترین پارامترها بر دبی اوج سیلاب هستند. از نظر کاهش دبی اوج و حجم سیلاب به ترتیب حوضچه نگهداشت زیستی، هدایت رواناب به فضای سبز و باغچه باران بهترین عملکرد را داشتند. در عین حال، با در نظر گرفتن هزینه های تملک، اجرایی، نگهداری و سایر شرایط، اصلاح فضاهای سبز به منظور هدایت رواناب های سطحی به این فضاها، انتخاب مناسب تری برای مدیریت سیلاب در محدوده مورد مطالعه می باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
امیر محمد دانش
گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
ابوالفضل مساعدی
گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
علیرضا فریدحسینی
گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
علی قیامی باجگیرانی
گروه عمران، آموزشگاه عالی اقبال لاهوری، مشهد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :