تحلیل شاخص احیاء رودخانه (RRI) در حوزه آبخیز سامیان

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 85

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NERUMA01_003

تاریخ نمایه سازی: 13 اسفند 1403

چکیده مقاله:

احیاء رودخانه ها به عنوان یک راهبرد مناسب برای ارتقاء کیفیت بوم شناختی به ویژه مهار سیال ها در نظر گرفته می شود. بر همین اساس، در پژوهش حاضر از شاخص احیاء رودخانه (RRI) به عنوان ابزاری برای ارزیابی اثرات محیط زیستی جهت احیاء بخشی از بوم سازگان آبی در حوزه آبخیز سامیان استفاده شد. بدین منظور، ابتدا از داده های هواشناسی، هیدرولوژی، الیه های قابل دسترس و سالنامه های آماری برای محاسبه چهار زیرشاخص وضعیت عمومی حوزه آبخیز، اتصال، شرایط ساحلی و کاهش هیدرولیک رودخانه مورد بررسی قرار گرفتند. در ادامه، برای وزندهی زیرشاخص ها از روش چندمعیاره مرک بهره گرفته شد. یافته های تحقیق نشان داد که زیرشاخص وضعیت عمومی حوزه آبخیز با مقدار ۳۶.۰ باالترین اهمیت و زیرشاخص شرایط ساحلی رودخانه با مقدار ۳۳.۰ اهمیت بعدی را به خود اختصاص داده است. زیرشاخص های اتصال و کاهش هیدرولیک رودخانه نیز اهمیت یکسانی (۱۶.۰) را در شاخص احیاء رودخانه دارند. همچنین، نتایج برآورد شاخص احیاء رودخانه نشان داد که در حوزه آبخیز سامیان، رودخانه در وضعیت خوبی قرار ندارد و باید در اولویت برنامه های احیایی قرار گیرد. نتایج حاصل از این شاخص می تواند در احیاء بوم سازگان های آبی به مدیران حوزه مربوطه کمک نماید.

نویسندگان

زهرا شریفی

دانشجوی دکتری، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

الهام عزیزی

دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

ائلناز قابل نظام

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

زینب حزباوی

دانشیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

علیاکبر داودی راد

استادیار پژوهشی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران