کارایی دو عامل کنترل میکروبی، Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki و Beauveria bassiana در کنترل کرم میوه خوار گوجه فرنگی Helicoverpa armigera

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 15

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JBIOCO-11-1_004

تاریخ نمایه سازی: 14 بهمن 1403

چکیده مقاله:

هلیوتیس (یا کرم میوه­ خوار گوجه­ فرنگی) با نام علمی (Lep.: Noctuidae) Helicoverpa armigera یکی از مهمترین و قدیمی ترین آفت محصولات زراعی کشور بخصوص استان گلستان می ­باشد، که همه ساله موجب تحمیل هزینه ­های مدیریتی هنگفتی برای بهره­ برداران می­ شود، و نیز به دلیل استفاده از انواع آفت کش­ های شیمیایی موجب مضرات زیست محیطی برای اکوسیستم زراعی کشور می­ گردد. برای جلوگیری از کاربرد آفت­ کش ­های شیمیایی بی­ رویه، و به­ دلیل بروز مقاومت این آفت به بسیاری از آفت کش ­ها، بررسی کارایی سایر روش های کنترل از جمله استفاده از قارچ­های بیمارگر حشرات و آفت­کش بیولوژیک Bacillus thuringiensis قابل تامل است. در این پژوهش، به بررسی میزان کارایی سه فرمولاسیون­ مختلف از قارچ بیمارگر حشراتBeauveria bassiana  و یک حشره ­کش بیولوژیک بر اساس ماده موثره Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki (بایولپ پی) و یک حشره­ کش ارگانیک بر پایه گیاه (روی اگرو) در شرایط آزمایشگاهی و همین طور در دو مزرعه گوجه­ فرنگی استان گلستان پرداخته شد. همچنین میزان سوراخ­ شدگی میوه ­های گوجه­ فرنگی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج زیست­ سنجی آزمایشگاهی فرمولاسیون­های مختلف قارچ B. bassiana با غلظت ۱۰۷×۱ کنیدی بر میلی­لیتر روی لارو سن سوم نشان داد که هر سه فرمولاسیون مختلف از قارچ عامل بیمارگر بین ۸۴ تا حدود ۹۱ درصد مرگ و میر روی لاروهای سن سوم ایجاد کردند. نتایج زیست­ سنجی آزمایشگاهی غلظت ­های مختلف ترکیب زیستی بایولپ پی روی لارو سن سوم کرم میوه­خوار پس از گذشت هشت روز نشان داد که با افزایش غلظت مصرف، میزان مرگ و میر نیز به طور معنی­داری افزایش می­یابد. بالاترین میزان مرگ و میر با ۳۳/۹۳ درصد در غلظت یک و نیم در هزار و کمترین میزان مرگ و میر با ۸۹/۴۸ درصد در غلظت نیم در هزار مشاهده شد. نتایج بررسی ها در مزارع گوجه­ فرنگی روستای قلعه محمود گرگان نشان داد که کارایی تیمارهای بکار رفته با گذشت زمان افزایش می یابد و بالاترین درصد کارایی در همه­ ی تیمارهای آزمایشی در روزهای هفتم و دهم پس از محلول پاشی بین حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد بوده است. در زمین گوجه­ فرنگی ایستگاه چالکی گرگان، درصد کارایی فرمولاسیون­های قارچی در روز دهم محلول پاشی کاهش یافته بود. در ارتباط با درصد سوراخ ­شدگی میوه­ ها نیز در هر دو زمین مطالعه شده، تیمار شاهد و تیمار قارچی حاوی آب مقطر در یک گروه آزمایشی قرار گرفتند و بیشترین میزان سوراخ­ شدگی میوه ­ها را نشان دادند. به طور کلی با توجه به کاهش کارایی فرمولاسیون های قارچی در روز دهم محلول پاشی، می­توان نتیجه گرفت که تکرار محلول پاشی عوامل کنترل زیستی، برای کنترل بهتر آفت الزامی است و یا تلفیق این روش­ها با آفت کش­های کم خطر یا ارگانیک باید مدنظر قرار گیرد.

نویسندگان

سعیده جاور

استادیار، بخش تحﻘیﻘات گیاه پزشکی، مرکز تحﻘیﻘات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحﻘیﻘات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

رسول مرزبان

دانشیار، کارشناس ارشد، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

محبوبه شریفی

استادیار بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

مریم کلانتری

کارشناس ارشد، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

کوروش قادری

کارشناس ارشد، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abedi, M & Ahmadvand, R. ۲۰۱۸. Tomato pests and diseases. ...
  • Bouslama, T., Chaieb, I., Rhouma, A., & Laarif, A. ۲۰۲۰. ...
  • Darvishzadeh, A., Salimian–Rizi, S. & Katoulinezhad, A.A. ۲۰۱۴. Effect of ...
  • Darvish Mojeni, T. & Pezeshkpour, M. ۲۰۱۴. Identification of important ...
  • Fite, T., Tefera, T., Negeri, M., Damte, T. & Sori, ...
  • Hatting, J. L. ۲۰۱۲. Comparison of three entomopathogenic fungi against ...
  • Jamshidi, M. & Nazari, H. ۲۰۱۳. Investigating the effectiveness of ...
  • Javanmoghadam, H., Taghizadeh, M. & Darvish Mojeni, T. ۱۹۹۹. Investigating ...
  • Javar, S., Farrokhi, Sh., Naeimi, Sh. & Kalantari Jooshani, M. ...
  • Kolvandi, E. ۲۰۱۵. Investigating the effect of Beauveria bassiana fungus ...
  • Khanjani, M. ۲۰۱۲. Field crop pests in Iran. Bu–Ali Sina ...
  • Lone, S.A., Malik, A., & Padaria, J.C. ۲۰۱۷. Selection and ...
  • Marzban, R., Ranjbar Aghdam, H., Askari, H. & Kalantari, M. ...
  • Mojeni, T.D. & Ghasemi, B.K. ۲۰۱۱. Integrated control of bollworm ...
  • Nguyen, T.H., Borgemeister, C., Poehling, H.M & Zimmermann, G. ۲۰۰۷. ...
  • Tahir, M., Wakil, W., Ali, A. & Sahi, S.T. ۲۰۱۹. ...
  • Tohidi, M.T. & Javanmoghadam, H. ۲۰۰۲. Investigating the effect of ...
  • Tohidi, M.T., Kahrarian, M, Mahjoub, S.M. & Bagheri, Sh. ۲۰۱۳. ...
  • Tupe, S.G., Pathan, E.K. & Deshpande, M.V. ۲۰۱۷. Development of ...
  • Vimala Devi, P.S. & Hari, P.P. ۲۰۰۹. Beauveria bassiana suspension ...
  • Yanar, D., Yanar, Y. & Geboloğlu, N. ۲۰۱۳. Effectiveness of ...
  • Younas, A., Wakil, W., Khan, Z., Muhammad Shaaban, M. & ...
  • نمایش کامل مراجع