برآورد تحلیلی آب مورد نیاز تولید گندم در ایران
محل انتشار: فصلنامه آمایش فضا و ژئوماتیک، دوره: 21، شماره: 2
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 14
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HSMSP-21-2_007
تاریخ نمایه سازی: 18 دی 1403
چکیده مقاله:
به دلیل محدودیت منابع آب در سطح کشور و ضرورت های تولید داخلی گندم از منابع آب تجدیدپذیر، محور اصلی مقاله پاسخ دادن به این مساله است که میزان مصرف آب در تولید ملی گندم چگونه است؟ این پژوهش براساس روش توصیفی- مقطعی در سطح ملی، انجام محاسبات مبتنی بر نیاز خالص آبیاری گندم، اطلاعات سال زراعی ۹۲-۱۳۹۱ و پرسش نامه براساس نمونه گیری هدفمند از خبرگان کشاورزی سطح کشور اجرا شد. نتیجه این که سهم مصرف خالص آبیاری برای تولید ۹۱۶۵۱۷۶ تن گندم آبی در سال زراعی یادشده برابر با ۸۱۰۶.۴ میلیون مترمکعب برآورد شد. با در نظر گرفتن عدد %۷/۴۴ برای میانگین کارایی کاربرد مزارع، سهم آب در تولید ملی گندم آبی رقمی بالغ بر ۱۸۱۳۵.۱ میلیون مترمکعب برآورد شد. براساس قضاوت خبرگان کشاورزی هر یک از انواع سامانه های آبیاری مزارع گندم با توجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی و طبیعی نقاط قوت و ضعفی دارند که می توان با حضور و مشارکت موثر کشاورزان خبره و تشکل های کشاورزی در جهت ارتقای کارایی و اثربخشی آن ها به انتخاب بهترین نوع سامانه آبیاری اقدام کرد تا مصرف آب در تولید ملی گندم کاهش یابد.
کلیدواژه ها:
Net water irrigation ، wheat water irrigation ، wheat virtual water ، analysis of geographical information ، farmer's tacit knowledge ، نیاز خالص آبیاری ، مصرف آبیاری گندم ، آب مجازی گندم ، تحلیل اطلاعات جغرافیایی ، قضاوت کشاورزان خبره
نویسندگان
سیدعلی اکبر عظیمی
عضوهیات علمی
عبدالرضا رکن الدین افتخاری
دانشگاه تربیت مدرس
اوا هایدج
استاد رشته آینده پژوهی، دانشگاه کوروینوس، بوداپست، مجارستان
قدیر نظامی پور
استادیار مدیریت راهبردی، دانشگاه دفاع ملی، تهران
بیژن نظری
دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)
منوچهر فرج زاده
استاد اقلیم شناسی دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، گروه جغرافیای طبیعی
مهدی کاظم نژاد
استادیار اقتصاد کشاورزی، موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی
هدایت فهمی
۸. دانشیار مدیریت منابع آب، دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :