نقش نارسایی شناختی، نوآوری و ریسک پذیری در تبیین اعتیاد به اینترنت
محل انتشار: مجله سلامت و مراقبت، دوره: 19، شماره: 2
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 9
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HCJ-19-2_007
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: با توجه به اینکه در ایران مطالعات مربوط به حوزه اعتیاد به اینترنت نوپا بوده و در این میان بررسی و شناسایی عوامل روانشناختی پیشبینیکننده اعتیاد به اینترنت به صورت یک خلا پژوهشی همچنان به چشم میخورد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش نارسایی های شناختی، نوآوری و ریسکپذیری در تبیین اعتیاد به اینترنت در دانشجویان رشته های انسانی، کشاورزی و فنی مهندسی انجام شد.
روش کار: روش پژوهش حاضر همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی ۹۳-۱۳۹۲ بود که از بین آنها نمونه ای به حجم ۳۲۱ نفر (۱۷۷ دختر و ۱۴۴ پسر) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از بین دانشکدههای علوم انسانی، کشاورزی و فنی مهندسی انتخاب شدند. از پرسشنامه های نارسایی شناختی برادبنت، نوآوری جکسون، ریسک پذیری، و اعتیاد به اینترنت یانگ به عنوان ابزار استفاده شد با استفاده از SPSS-۲۲، جهت تحلیل داده های جمعآوری شده از ضریب همبستگی پیرسون، و رگرسیون استفاده شد.
یافته ها: بر اساس نتایج پژوهش حاضر همبستگی مثبت معناداری بین نارسایی های شناختی و اعتیاد به اینترنت و همچنین ریسک پذیری و اعتیاد به اینترنت وجود دارد. در مجموع دو متغیر ریسک پذیری و نارسایی شناختی میتوانند ۱۱ درصد از تغییرات متغیر ملاک را پیش بینی نمایند.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر میتوان بیان نمود که چگونگی استفاده از اینترنت میتواند با ویژگیهای شناختی، عاطفی، و شخصیتی کاربران مرتبط باشد. انتظار میرود نتایج پژوهش حاضر علاوه بر افزودن بر دانش موجود در این زمینه، در جهت تقویت هر چه بیشتر عوامل محافظتکننده و برطرف ساختن عوامل خطر مفید واقع گردیده و همچنین بتوان از نتایج این پژوهش به عنوان راهگشای برنامههای مداخله ای در این حیطه استفاده نمود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سکینه مرادی
Department of Psychology, School of Psychology and Educational Sciences, University of Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran.
طیبه یگانه
Department of Clinical Psychology, School of Psychology and Educational Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran
کیومرث نجفی
Department of Psychiatry, School of Medicine, Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran
عباس ابوالقاسمی
Department of Psychology, Faculty of Literature and Humanities, Guilan University, Rasht, Iran
ندا حق پرست
Department of Psychology, School of Psychology and Educational Sciences, University of Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran.