اثر محلول پاشی نانوذره های نقره بر ویژگی های رشدی و مورفو-فیزیولوژیک جعفری فرانسوی (Tagetes patula L.) در شرایط تنش شوری
محل انتشار: دوفصلنامه گل و گیاهان زینتی، دوره: 9، شماره: 1
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 17
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FLOWER-9-1_005
تاریخ نمایه سازی: 18 آذر 1403
چکیده مقاله:
شوری یکی از اصلی ترین تنش های محیطی است که استقرار گیاهچه و عملکرد گیاهان فضای سبز را تحت تاثیر قرار می دهد. کاربرد نانوذرات نقره در تنش های نازیوا (غیرزیستی) و به روش های گوناگون، تحمل گیاهان را در برابر تنش ها بهبود می بخشد. به همین منظور، برای بررسی اثر نانو ذرات نقره بر صفات رشدی، مورفو-فیزیولوژیک و تحمل به شوری جعفری فرانسوی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل تیمار شوری در چهار سطح (صفر، ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ میلی مولار) و فاکتور دوم کاربرد برگی نانوذرات نقره در چهار سطح (صفر، ۱۰، ۵۰ و ۱۰۰ میلی گرم در لیتر) بودند. در این بررسی تیمار نانوذرات نقره ۵۰ میلی گرم در لیتر در شرایط بدون شوری (صفر میلی مولار)، بیش ترین ارتفاع گیاه (۲۰ سانتی متر)، قطر ساقه (۹۸/۳ میلی متر)، قطر گل (۶۵/۵ میلی متر)، تعداد گل در بوته (۱۱ عدد)، تعداد شاخه جانبی (۸ عدد)، محتوای نسبی آب (۴۰/۸۶%) و کم ترین نشت یونی (۳۶/۳۰%) را به خود اختصاص داد. افزایش سطح شوری از ۰ تا ۱۰۰ میلی مولار، منجر به کوچک تر شدن گیاهان با محتوای رنگدانه کم تر و کاهش صفات رشدی شد. کاربرد هفتگی نانونقره نه تنها به طور قابل توجهی تمام صفات ارزیابی شده را بهبود بخشید، بلکه تا حدی اثرهای مخرب در شرایط شوری (۵۰ و ۱۰۰ میلی مولار) را کاهش داد. این اثر تدریجی نانونقره زمانی که در غلظت ۵۰ میلی گرم در لیتر اعمال می شد، برجسته تر بود، بهطوریکه، کاربرد برگی نانونقره سبب افزایش ویژگی های زینتی جعفری از جمله تعداد شاخه جانبی (به میزان ۸۱/۲۵%)، تعداد گل (به میزان ۲۷/۲۷%)، قطر گل (به میزان ۲۷/۱۰%) و وزن تر و خشک گل (به ترتیب به میزان ۲۹/۱۰ و ۶۸/۲۸%) در شرایط تنش شوری گردید. همچنین، نتایج حاضر نشان داد جعفری، نسبت به شوری شدید (۱۰۰ میلی مولار) حساس و قادر به تولید گل های درشت در شرایط شوری شدید نیست. به طور کلی، استفاده از نانوذرات نقره در بهبود تحمل به شوری در گیاه جعفری فرانسوی مفید بود و کاربرد آن ممکن است مکانیسم های دفاعی گیاهان را در برابر سمیت نمک تحریک کند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
خاتون بهزاد
Lorestan University
عبداله احتشام نیا
Lorestan University
محمدرضا راجی
Lorestan University
حسن مومیوند
Lorestan University
مجید علیخانی
Saravan University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :