تشدید سیاست تقابل گرایی عربستان سعودی با ایران از زمان ولایتعهدی بن سلمان

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 22

فایل این مقاله در 33 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWS-10-20_006

تاریخ نمایه سازی: 16 آذر 1403

چکیده مقاله:

پادشاهی عربستان سعودی با یک نظام سیاسی محافظه کار، سنتی، پاتریمونیال و مبتنی بر ایدئولوژی وهابیسم به مثابه ام القرای جهان اسلام برای بسیاری از کشورهای اهل سنت می باشد. در این میان، رقابت های سیاسی، ایدئولوژیکی و حتی امنیتی سعودی ها با ایران حتی پیش از وقوع انقلاب اسلامی، همواره با قبض وبسط های متعددی مواجه بوده است. این مسئله پس از بیداری اسلامی و نگرانی فزاینده سعودی ها از ورود امواج اعتراضی اعراب به این کشور تشدیدگردید. با حضور محمدبن سلمان در سمت ولایتعهدی، سیاست های خصومت آمیز وی علیه جمهوری اسلامی ایران علنا دو کشور را در بیشترین تنش های سیاسی و امنیتی قرار داد به نحوی که می توان مدعی اوج جنگ سرد میان سعودی ها علیه ایران بود. مقاله کنونی جستاری است در ارائه پاسخی متقن و مستدل به این سوال که مهمترین سیاست های محمدبن سلمان در قبال جمهوری اسلامی ایران مبتنی برچه رویکردهایی بوده است؟ فرضیه نویسندگان مبتنی برتشدید بیشترین سیاست های تقابل گرایانه بن سلمان علیه ایران است. یافته های مقاله با استفاده از روش تفسیری و تئوری بحران هاگ میال نشان می دهد عقبه تاریخی این بحران، گذشته از خصومت های تاریخی بعد از انقلاب اسلامی، به دوران انعقاد برجام برمی گردد. در مرحله تکوین بحران، تلاش بن سلمان برای بسط روابط سیاسی- امنیتی با رژیم صهیونیستی، در مرحله تصادم یا رویایی، نویسندگان به دو مسئله اصلی طراحی توطئه های نرم در راستای براندازی جمهوری اسلامی و حمایت های بن سلمان از نیروهای تروریستی علیه ایران اشاره خواهند داشت. در نهایت در مرحله وساطت می توان به فعالیت های میانجی گرایانه نخست وزیر عراق اشاره نمود.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

Abdolreza Alishahi

Ph.D Candidate, Political Science, Allameh Tabataba&#۰۳۹;i University, Law and Political Science Department, Tehran, Iran

Ebrahim Barzegar

Professor, Political Science, Allameh Tabataba&#۰۳۹;i University, Law and Political Science Department, Tehran, Iran

Mohammad Bagher khorramshad

Professor, Political Science, Allameh Tabataba&#۰۳۹;i University, Law and Political Science Department, Tehran, Iran

Abbas Ali Rahbar

Associate professor of political science at Allameh Tabataba&#۰۳۹;i University,

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :