نقش مؤلفه های ه ویت بخش در پایداری کالبدی رودکنارها (مقایسه موردی ارزیابی نقش رودخانه کارون و زاینده رود در احراز هویت شهرهای اهواز و اصفهان)

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 971

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GEHSD01_153

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1392

چکیده مقاله:

محورهای طبیعی شهرها، نظیر رودخانه ها، نقش مهمی در شکل گیری سیمای شهرهای رودکناری و ایجاد و تقویت حیات مدنی، همبستگی جمعی و اعتلای روانی جامعه خواهند داشت. این محورها نه تنها با ابعاد اکولوژیکی، زیبا شناختی و اجتماعی خود نقش مهمی در استخوان بندی سازمان فضایی، ارتقاء کیفیتهای اکولوژیکی و زیباشناختی شهرها ایفا می کنند، بلکه همواره به عنوان یکی از عوامل هویت بخش شهرها مطرح بوده و ترکیب فعالیتهای عمومی و منظر یادمانی این محورها تداعی گر حس خاطره جمعی در شهرها بوده و زمینه پایداری اجتماعی فضاهای شهری را فراهم می نماید. این پژوهش با شناخت و تبیین مؤلفه های هویت بخش کالبدی، عملکردی و اکولوژیکی ساختار طبیعی شهر در مقیاس کلان و میانی، به عنوان عاملی مهم در پایداری اجتماعی فضاهای عمومی به بازشناسی و ارزیابی نقش رودخانه کارون بر هویت بومی شهر اهواز در چارچوب استراتژی مدیریت ساختار طبیعی شهر پرداخته و به مقایسه تطبیقی آن با رودخانه زاینده رود در اصفهان و تحلیل فرصتها و تهدیدهای این محو می پردزد. در انجام این تحقیق از روش ارزیابی کیفی به صورت توصیفی- تحلیلی- تطبیقی و راهبرد مطالعه نمونه موردی بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که شهر اهواز نیازمند توجه پروژه های بالادست به نقش رودخانه در استخوانبندی و ساختار کالبدی شهر می باشد. ع لاوه بر این، توجه به پیوستگی شهر و رودخانه در مقیاس میانی و نیز پیوستگی حاشیه رودخانه و توجه به توقعات موضعی طراحی و ساماندهی حاشیه رودخانه در مقیاس خرد (استفاده از استانداردهای طراحی مناطق رودکناری و فاکتورهای بومی منطقه)، نقش مهمی را در احیاء نقش آن در ساختار شهری دارد و رودخانه می تواند به عنوان یک کانال فرهنگی- طبیعی خداداد تقشی اساسی در ساماندهی بافت شهر، نه فقط در امتداد محوری که در گستره سطحی آن نیز ایفا کند.

نویسندگان

زینب مشهور

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • .عاشوری، علی (1388)، منظر شهری، نشریه الکترونیکی نظر آنلاین)http ://nazaronline ...
  • آ.قاسمی، مروارید. (1383). «اهل کجا هستیم؟ هویت بخشی به بافت‌های ...
  • .ماجدی، حمید. احمدی، فرشته (1387) نقش مادی‌ها در شکل‌گیری ساختار ...
  • .گلکار، کورش (1380) مولفه‌های سازنده کیفیت طراحی شهری، مجله صفه، ...
  • .رلف، دوارد (1389). مکان و بی مکانی، ترجمه محمدرضا نقصان ...
  • پاکزاد، جهانشاه (1386). راهنمای طراحی فضاهای شهری در ایران، چاپ ...
  • .حمیدی، الهام، رضا سیروس صبری، محسن حبیبی و جواد سلیمی ...
  • ل.تابان، محسن. پشوتنی‌زاده، آزاده (1389). محورهای شاخص شهری دالان‌های بوم‌شناسانه ...
  • .ماجدی، حمید. احمدی، فرشته (1387) نقش مادی‌ها در شکل‌گیری ساختار ...
  • مجتهدزاده، روح‌اله. نام‌آور، زهرا (1385). اهواز میراث ناشناخته، مجله اثر، ...
  • .خواجه، احمد (-). ساماندهی کریدورهای اکولوژیک رودها در فضای شهری ...
  • نمایش کامل مراجع