عصاره گیری الکلی از بره موم به روش دستگاهی با پمپ خلا برای اولین بار در کشور
محل انتشار: دومین همایش ملی فرآورده های زنبورعسل
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 121
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
BEEPC02_041
تاریخ نمایه سازی: 23 آبان 1403
چکیده مقاله:
بیان مساله : برهموم یکی از محصولات بسیار ارزشمند زنبورعسل است که با اثرات دارویی و درمانی به مراتب بالاتر از عسل شناخته می شود. از آنجا که مواد موثره بره موم به دلیل وجود ناخالصی ها و پوشیده شدن از موم زنبورعسل ، به صورت خام قابل هضم و جذب نیستند، عصاره گیری بره موم امری حتمی و لازم است . اکثر ترکیبات فعال برهموم همچون اسیدهای فنولیک ، فلاونوئیدها، ترپن ها، آلدئیدها و اسیدهای چرب قطبی هستند و حلالیت کمی در آب دارند بنابراین عصاره گیری از برهموم غالبا با حلالهای الکلی به ویژه اتانول انجام می شود.هدف پژوهش : در واحد تحقیق و توسعه شرکت شهد موم پارس بعد از سالها تحقیق و پژوهش در زمینه عصاره گیری برهموم روش جدیدی جهت عصاره گیری بره موم توسعه یافت و با کمک محققین و صنعتگران داخلی ؛ دستگاه عصارهگیری الکلی تحت خلا، با گنجایش ۲۰۰ لیتر و با توان خروجی روزانه ۶۵ کیلو عصاره خالص ساخته شد.روش و چگونگی انجام پژوهش : این دستگاه شامل : مخزن اصلی سه جداره دارای همزن پارویی همراه با سیستم تامین آب گرم، جعبه کنترل (شامل کلید راه اندازی ، کلید کنترل دما و کلید پمپ خلا)، ستون بخار، برج تصفیه بخار، کندانسور (ستون میعان)، چیلر و مخزن الکل بازیافتی می باشد. در این روش برهموم به قطعات کوچک خرد شده و با الکل خوراکی ۹۷ درصد با نسبت ۳ به یک در مخازنی با استیل بهداشتی در توالی های زمانی و دمایی مشخص به خوبی مخلوط می شوند. سپس عصاره اتانولی به دست آمده، جهت استخراج الکل به داخل مخزن اصلی دستگاه انتقال داده شده و تحت خلا و شرایط دمایی مشخص ، الکل تبخیر شده وارد ستون بخار می شود و در برج تصفیه ، فیلترهای مخصوص هرگونه ناخالصی را از بخار الکل جداسازی می کنند. در نهایت به کمک دستگاه چیلر و آب سرد، بخار الکل در کندانسور دچار میعان شده و در مخزن بازیافتی جمع آوری می شود. در پایان عصاره برهموم جداسازی شده در مخزن اصلی می ماند که از طریق شیر خروجی مخزن جمع آوری می شود. مقدار ترکیبات پلی فنولی در این روش ۱۰ برابر عصارهگیری آبی می باشد. افزایش راندمان تولید، افزایش کیفیت و خلوص عصاره استحصالی ، بهداشتی بودن و کاهش زمان عصارهگیری از مزیت های این دستگاه منحصربفرد است .یافته ها و نتیجه گیری : عصاره استحصالی از این دستگاه می تواند در تهیه محصولات فایتوژنیک مختلف اعم از عسل بره موم، پودر، قرص و کپسول بره موم، افشانه الکلی برهموم و قطره خوراکی بره موم مورد استفاده قرار گیرد. تحقیقات بیشتر در زمینه نوع و میزان ترکیبات موثره موجود در عصاره برهموم و توسعه دستگاه جهت افزایش راندمان و تهیه عصارههای هیدروالکلی و عصاره گلیکولی در واحد تحقیق و توسعه شهد موم پارس در حال انجام است .
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد لطفی
مدیرعامل شرکت شهدموم پار س
محمد رفاهی
دانشجوی دکتری زیستشناسی گیاهی، دانشکده علوم و فناو ری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی تهران، عضو واحد تحقیق و توسعهشرکت شهدموم پار س
محبوبه شریعتی
عضو واحد تحقیق و توسعه شرکت شهدموم پار س