مقاومت آنتی زنوزی ارقام گلابی به پسیل گلابی [(Cacopsylla pyricola (Foerster)] در شرایط محیطی کرج
محل انتشار: فصلنامه نهال و بذر، دوره: 39، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 124
فایل این مقاله در 32 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SPJ-39-4_002
تاریخ نمایه سازی: 17 شهریور 1403
چکیده مقاله:
پسیل گلابی، Cacopsylla pyricola (Foerster)، یکی از مهمترین آفات گلابی است. این پژوهش با هدف بررسی مقاومت ارقام برتر گلابی نسبت این آفت برای استفاده در برنامه های مدیریت تلفیقی کنترل آن و به نژادی گلابی انجام شد. برای انجام این پژوهش نه رقم گلابی شامل: بوهمه، شاه میوه، نطنزی، سبری، درگزی، لوئیزبون، هاروست کوئین، پوتوماک وکوشیا استفاده شد. نمونهبردای از جمعیت مراحل مختلف پسیل گلابی در اوج فعالیت آن یعنی در اوایل فرورین تا آبان به فاصله هر هفت روز یکبار انجام شد. ارزیابی ها در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در باغ کلکسیون ذخایر توارثی گلابی پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری در ایستگاه کمالشهر کرج از سال ۱۳۹۹ تا سال ۱۴۰۲ به مدت چهار سال اجرا گردید. شاخصهای مقاومت آنتیزنوزی شامل شاخصهای جذب، تجمع، نرخ فراوانی نسبی استقرار، عدم رجحان و شیوع تخم، پوره و حشرهکامل بود. خصوصیات درخت ارقام گلابی شامل: شاخه یکساله، شاخه جاری، برگ، گل و میوه نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارقام گلابی شامل: کوشیا، بوهمه، سبری، نطنزی و پوتوماک نسبت به آفت پسیل گلابی مقاوم تر بودند. شاخص جذب تخم، پوره و حشرهکامل به ترتیب ۰/۹۹، ۰/۹۹و ۰/۹۵، شاخص تجمع ۵۸/۳۰، ۱۴۹/۱۴ و ۱۶/۱۳، نرخ فراوانی نسبی استقرار ۳/۶۸، ۳/۶۵و ۳/۴۰، شاخص عدم رجحان ۹۸/۰۴، ۹۸/۰۶و ۹۸/۱۹و شاخص شیوع ۶۶/۴۹، ۴۹/۴۷ و ۴۷/۵۰به ترتیب تخم، پوره و حشرهکامل بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مسعود لطیفیان
استاد، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
حمید عبدالهی
دانشیار، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
راضیه قائمی
استادیار، بخش تحقیقات نماتد شناسی، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :