مولتی پارازیتیسم و رقابت بین دو گونه زنبور پارازیتوییدهای تخم سن گندم , Ooencyrtus fecundus (Hymenoptera: Encyrtidae) Ooencyrtus telenomicida
محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 91، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 162
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAEN-91-2_004
تاریخ نمایه سازی: 13 مرداد 1403
چکیده مقاله:
زنبورهای Ooencyrtus telenomicida (Vassiljev) و Ooencyrtus fecundus Ferriere & Voegele (Hym., Encyrtidae) پارازیتوییدهای تخم سن گندم، نیازهای اکولژیک مشابه دارند، لذا طرد رقابتی و حذف هر یک از آنها محتمل است، با این حال، در اغلب زیستگاه های طبیعی، هم زیستی دارند. در این بررسی رقابت مستقیم لاروی در قالب دو آزمایش مولتی پارازیتیسم با رهاسازی هم زمان تراکم های مختلف میزبان و زنبور و رهاسازی یک فرد از هر گونه با فواصل زمانی مختلف بررسی شد. مولتی پارازیتیسم با فاصله ی سه ساعت تا ۱۰ روز، نشانگر برتری ۳۵/۲ برابری O. telenomicida نسبت به O. fecundus بود. مولتی پارازیتیسم همزمان بیانگر برتری سه برابری O. telenomicida در تراکم های پایین زنبور بود که افزایش تراکم زنبورها به ۱۰ عدد، مزیت گونه ی مذکور را تا ۱۵ برابر افزایش داد. بنابراین، جمعیت دوجنسی O. telenomicida به جمعیت مادهزای O. fecundus برتری دارد و ازدحام، این برتری را تا طرد گونهی دوم پیش میبرد، اما در مزرعه چنین تراکم هایی از زنبور مورد انتظار نیست. این اطلاعات قابل بسط به جمعیت های دوجنسی O. fecundus نیست.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
شهزاد ایرانی پور
گروه گیاهپزشکی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
احسان جلال کر
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
شهریار عسگری
بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،ورامین،
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :