اثرات نانوذره دی اکسید تیتانیوم و طیف نور بر رشد و برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در زنیان (Carum copticum)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 82

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BIOC03_255

تاریخ نمایه سازی: 6 خرداد 1403

چکیده مقاله:

زنیان یکی از گیاهان دارویی متعلق به خانواده چتریان است. دی اکسید تیتانیوم نانوذره ای کاربردی است که باعث بهبود خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در گیاهان می گردد. همچنین، نور یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر رشد و فیزیولوژی گیاهان می باشد. در پژوهش حاضر، اثرات نانوذره دی اکسید تیتانیوم و طیف نور بر تعدادی از پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در گیاه زنیان مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، گیاهچه ها در شرایط کنترل شده با دوره نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی، دمای ۲۲ درجه سانتی گراد و رطوبت ۴۰ درصد در سیستم هیدروپونیک کاشته شده و پس از سه هفته تحت تیمار قرار گرفتند. ابتدا نانوذره دی اکسید تیتانیوم در غلظت های ( ۴۰۰ ppm و ۳۰۰ ، ۲۰۰ ، ۱۰۰ ،( ۰ بر روی اندام هوایی زنیان (سه مرتبه در طی یک هفته) اسپری شد. سپس، گیاهچه ها توسط طیف های مختلف نور ( سفید، سفید-آبی و آبی ) به مدت یک هفته تیمار شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که نانوذره دی اکسید تیتانیوم در غلظت ۲۰۰ ppm موثرترین تیمار برای بهبود پارامترهای ذکر شده است. رشد طولی اندام هوایی و ریشه از عوامل کلیدی افزایش زیست توده محسوب می شود که می تواند به دلیل افزایش فتوسنتز توسط تیمارهای مورد نظر باشد. از سوی دیگر، با افزایش کارایی فتوسنتز پتانسیل تولید کربوهیدرات ها درگیاه بالا می رود. علاوه بر این، به کار بردن نانوذره دی اکسید تیتانیوم و طیف نور سبب بهبود جذب نور و فعالیت آنزیم روبیسکو، افزایش جذب نیترات شده و در نتیجه میزان پروتیین در گیاه را افزایش می دهد.

کلیدواژه ها:

نانوذره دی اکسید تیتانیوم ، طیف نور ، زنیان ، کربوهیدرات ، پروتیین

نویسندگان

مهدیه بهارمقدم

دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان،ایران

بتول کرامت

دانشیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

نازی نادرنژاد

استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

حسین مظفری

استادیار گروه اکولوژی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلیصنعتی و فناوری پیشرفته کرمان، ایران

شهرام پورسیدی

دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران