بررسی تاثیر آبگذر بزرگراه غدیر بر پهنه بندی سیلاب در رودخانه عباس آباد با استفاده از تصاویر ماهواره ای و مدل عددی دوبعدی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیست و دومین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC22_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران آشناور

دانش آموخته کارشناسی ارشد سازههای آبی، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشگاه تهران

مهدی یاسی

دانشیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

ضیاء الدین ایدی

کارشناس دفتر رودخانه ها و سواحل، شرکت آب منطقه ای البرز، کرج

چکیده

سیلاب یکی از وقایع طبیعی است که بسیاری از مناطق جهان از جمله کشورهای توسعه یافته را تحت تاثیر قرار می دهد. انسداد جریان ورودی بهپل ها و کالورت ها از عوامل تشدید خسارات سیل در بالادست و پائین دست آبراهه ها است. در این پژوهش، اثرات احداث بزرگراه غدیر وکارکرد کالورت های ساخته شده در تقاطع با رودخانه عباس آباد، در محدوده روستای نجم آباد استان البرز بررسی گردیده است. شواهد موجود ازسیلاب های گذشته نشانگر پسزدگی جریان به بالادست کالورت، روگذری از آبراهه اصلی و تشدید اثرات انحراف سیلاب به سیلاب دشت رودخانهبوده است. از مدل دوبعدی HEC-RAS برای شبیه سازی پهنه سیلاب با دوره برگشت های مختلف، در دو شرایط با و بدون بزرگراهغدیر استفاده گردید. صحت سنجی مدل عددی با استفاده از نتایج مشاهداتی و تصاویر ماهواره ای رخداد سیلاب فروردین ۱۳۹۸ انجام گردید.صحت سنجی نتایج هیدرولیکی سیلاب بر اساس شاخص FOB معادل ۹۷ / ۰ تائید گردید. نتایج پهنه بندی سیلاب نشان دهنده انسداد جریان درسیلاب های بزرگ، همراه با ۱۱ درصد افزایش تراز سطح آب رودخانه در بازه بالادست بزرگراه نسبت به زمان قبل آن است.

کلیدواژه ها

پهنه بندی سیلاب، HEC-RAS ، SENTINEL-۲ ، کالورت، مهندسی رودخانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.