ارزیابی ویژگیهای کمی و بیوشیمیایی جوانه زنی بذر ژنوتیپ های کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) تولید شده در شرایط آب و هوایی کرج
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 128
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMS-10-4_003
تاریخ نمایه سازی: 19 فروردین 1403
چکیده مقاله:
کینوا Chenopodium quinoa Willd. بهدلیل ارزش بالای غذایی، تنوع ژنتیکی و سازگاری با شرایط محیطی متفاوت و تنش زا، نقش مهمی در تامین امنیت غذایی در شرایط آب و هوایی در حال تغییر ایفا مینماید. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی ویژگی های جوانهزنی و بیوشیمیایی ۱۲ ژنوتیپ کینوا سازگار با شرایط آب و هوایی ایران بود. این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در سال ۱۴۰۱ در آزمایشگاه فیزیولوژی و زیست فناوری بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان انجام شد. در این آزمایش صفات درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، یکنواختی جوانهزنی، D۱۰، D۵۰، D۹۰، وزنتر و خشک ریشهچه و ساقهچه و گیاهچه، طول ریشهچه و ساقهچه و گیاهچه، هدایت الکتریکی محلول بذر، محتوای مالون دی آلدئید، فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز و محتوای ساپونین مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشاندهنده وجود تفاوت معنیدار بین ژنوتیپها در تمام صفات و شاخص های مورد مطالعه بود. ژنوتیپ Q۲۶ در صفات درصد جوانهزنی (۳۳/۹۱ درصد)، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه و گیاهچه، وزن تر گیاهچه، فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز (۲۳۴/۰ میکرومول گلوکز آزادشده در گرم وزن بذر) و محتوای ساپونین نسبت به سایر ژنوتیپ ها برتری داشت. از نظر شاخص های یکنواختی جوانهزنی، هدایت الکتریکی محلول بذر و محتوای مالوندی آلدئید، ژنوتیپ Q۲۶ پائینترین رتبه و بهترتیب ژنوتیپهای Q۲ و Q۱۲ بالاترین رتبه را داشتند. در بین ژنوتیپهای مورد مطالعه، ژنوتیپ Q۲۶ نتایج بهتری در مقایسه با ژنوتیپهای دیگر نشان داد. به نظر میرسد این ژنوتیپ میتواند شرایط بهتری جهت کاشت در شرایط آب و هوایی ایران داشته باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
صدف گیلانی نیا
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
سید محمدرضا احتشامی
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
مسعود اصفهانی
استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
محمود باقری
استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :