ارزیابی اثر سامانه های سطوح آبگیر با روش فیلتر سنگریزه ای در بهینه سازی نفوذ رواناب و افزایش ذخیره رطوبتی در مناطق خشک (تنگ چنار استان یزد)
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 87
فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WMJI-6-22_001
تاریخ نمایه سازی: 6 دی 1402
چکیده مقاله:
کمبود بارش در کشورمان اهمیت برنامه ریزی و استفاده بهینه از منابع آبی را برای ما دو چندان نموده است. به طوری که بدون استفاده از روشهای خلاقانه و برنامه صحیح در مناطق خشک کشور، استقرار بسیاری از نباتات مثمره، مشکل یا اصولا امکان پذیر نیست. از طرفی افزایش سریع جمعیت، کاهش منابع آبی و تغییرات اقلیمی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان، بررسی راهکارهایی جهت افزایش تولیدات کشاورزی و باغی دیم در کنار مصرف بهینه آب را امری اجتناب ناپذیر ساخته است. بخش قابل توجهی از اراضی حاشیه شیرکوه در شهرستان مهریز استان یزد بصورت باغات دیم و آبی و زراعت توسط ساکنین بومی مورد استفاده قرار می گیرد. بسیاری از درختان مثمر منطقه، بویژه بادام بصورت دیم بوده و سالهای پر باران محصول خوبی تولید میکنند. ولی در ماههای گرم و خشک سال دچار تنش خشکی هستند و سال های کم باران و خشکسالی با مشکل کم آبی روبرو هستند. در تحقیق حاضر تاثیر فیلتر سنگریزهای در بهینه سازی نفوذ و نقش آن در افزایش ذخیره رطوبتی سامانه های سطوح آبگیر با استفاده از ۷۲ سامانه سطوح آبگیر و اجرای تیمار فیلتر سنگریزهای بر روی نیمی از سامانه ها، در قالب طرح آماری کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. فاکتور اندازه گیری شده رطوبت خاک در اعماق ۲۰ و ۵۰ سانتی متری چاله های غرس نهال بوده است. بر اساس نتایج آنالیز آماری داده های برداشت شده سال ۱۳۹۰ فیلتر سنگریزهای باعث افزایش معنی دار رطوبت حجمی خاک (۰۵/۰p>) چاله ها شده است. در حالی که افزایش مذکور در داده های برداشت شده سال ۱۳۹۱ مقادیر بیش تر و معنی دارتری (۰۱/۰p>) را نشان داد. هم چنین میانگین رطوبت خاک در اعماق ۲۰ و ۵۰ سانتی متری سامانه های دارای تیمار عایق نایلون و فیلتر سنگریزهای در مقایسه با تیمار شاهد ۳۷ درصد افزایش داشته است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
جلال برخورداری
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد، سازمان آموزش تحقیقات و ترویج کشاورزی و نویسنده مسئول:
رضا باقری فهرجی
دانشجو دکتری آبخیزداری دانشگاه تهران و معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و ابخیزداری استان یزد
علی بمان میرجلیلی
دانشجوی دکتری مرتعداری دانشگاه ساری و محقق بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد، سازمان آموزش تحقیقات و ترویج کشاورزی
اصغر زارع چاهوکی
عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان آموزش تحقیقات و ترویج کشاورزی