تاثیر عوامل اکولوژیکی بر آتش سوزی در جنگل های هیرکانی (بررسی موردی: عرصه های جنگلی شهرستان نکاء)

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 74

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JFRD-4-1_009

تاریخ نمایه سازی: 13 آذر 1402

چکیده مقاله:

در این پژوهش از مجموع ۵۴ فقره آتش­سوزی در شهرستان نکا در سال ۱۳۸۴، ۱۹ لکه آتش سوزی با مساحت ۲۵۰ تا ۲۵۰۰۰ مترمربع انتخاب و اطلاعات کمی و کیفی تمامی درختان موجود شامل قطر درخت در ارتفاع برابرسینه، کیفیت تنه، وضعیت سلامتی طوقه و فراوانی پایه های درختی به تفکیک در قطعات مختلف مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه واریانس یک طرفه دادهها نشان داد که تیپ درختی اثر معنیداری بر وسعت آتشسوزی در جنگل دارد. بزرگ­ترین لکه ها متعلق به تیپهای درختی ممرز–انجیلی و ممرز-بلوط بود. با استفاده از تحلیل تطبیقی قوس گیری­شده (DCA) و تحلیل تطبیقی متعارفی (CCA)، گونهها و قطعات نمونهبرداری به نحو مناسبی در فضای رجبندی جایگذاری شدند. بر این اساس تیپهای درختی ممرز-انجیلی و ممرز-بلوط در گروه نخست، راش-ممرز به تنهایی در گروه دوم و دیگر تیپهای درختی در گروه سوم قرار گرفتند. بهطورکلی، آتشسوزی در تیپهای بلوط-آزاد و راش- ممرز بیشتر از دیگر پوششهای درختی بود. علاوه بر تیپ درختی، عوامل محیطی شامل مقدار بارندگی سالیانه، دمای میانگین سالیانه و ارتفاع از سطح دریا بر وسعت آتشسوزی در این مناطق موثر بودند.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

Masoud Esmaeili Sharif

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

Hamid Jalilvand

دانشیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

Mohammad Amoozad

دکتری تخصصی جنگل، رئیس اداره آموزش و ترویج اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری، ساری، ایران.

Aliashraf Jafari

استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

Sayed Mostafa Sayed Mahale

دانش آموخته دکتری جنگلشناسی و اکولوژی جنگل، کارشناس ارشد آموزشی گروه جنگلداری دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.