گزارش تحلیلی کشت پاییزه چغندرقند در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 164

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JRSB-37-2_010

تاریخ نمایه سازی: 28 شهریور 1402

چکیده مقاله:

سطح زیرکشت چغندرقند پاییزه در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ نسبت به سال قبل در حدود پنج هزار هکتار (از ۲۶ به ۲۱ هزار هکتار) کاهش یافت که بخش عمده آن مربوط به استان خوزستان و ناشی از محدودیت منابع آب بود. عملکردریشه از ۵۳ تن به ۶۸ تن در هکتار افزایش و عیار قند از ۱۴/۸۱ به ۱۴/۶۴ درصد کاهش یافت. افزایش عملکرد باعث گردید با وجود کاهش سطح زیرکشت، چغندرقند تولیدی نسبت به سال قبل افزایش و از ۱/۴۱ به ۱/۴۳ میلیون تن رسید. فعالیت مجدد کارخانه قند اهواز بعد از ۱۵ سال و افزایش دو برابری سطح زیرکشت در استان های کرمانشاه و فارس، افزایش عملکردریشه در کلیه مناطق و فعالیت کارخانه های قند اقلید و کوار در کشت پاییزه استان فارس از اتفاقات خوب دراین سال زراعی بود. طولانی شدن دوره برداشت تا ۳۰ تیرماه در استان خوزستان، ساقه روی مزارع در استان کرمانشاه در نتیجه استفاده از رقم نامناسب و پایین تر بودن دمای هوا طی زمستان و نیز ساقه روی در برخی مناطق استان فارس ازجمله چالش های کشت پاییزه چغندرقند در سال زراعی ۴۰۱-۱۴۰۰ بود. هزینه بالای تولید چغندرقند و پایین بودن میانگین عملکرد در مناطق جدید ازجمله مواردی است که ممکن است کشت پاییزه را در این مناطق با چالش مواجه سازد. از این رو توسعه و پایداری تولید چغندرقندپاییزه نیاز به کاهش هزینه های تولید، افزایش عملکردریشه، عیار و استفاده بهینه از منابع آب می باشد که با برنامه ریزی صحیح و انتقال یافته های تحقیقاتی به عرصه های تولید، قابل دستیابی خواهد بود.

نویسندگان

مصطفی حسین پور

استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

محمدسعید حسنوندی

استادیار بخش تحقیقات چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.

سعید یاراحمدی

استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گنبد، ایران.

علی جلیلیان

دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات چغندرقند مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرمانشاه ایران.

محسن بذرافشان

استادیار بخش تحقیقات چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز،ایران.

بابک بابائی

استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :