جداسازی و شناسایی مقدماتی قارچ های اندوفیت و همراه بیماری زوال مو در استان زنجان
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 141
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JBIOCO-9-2_008
تاریخ نمایه سازی: 1 مرداد 1402
چکیده مقاله:
قارچهای اندوفیت و همراه بیماری زوال مو از تاکستانهای استان زنجان جداسازی شدند و اثر بازدارندگی برخی از قارچهای جدا شده، بر رشد دو قارچ بیمارگر تنه مو شامل Cytospora chrysosperma و Fusarium sp. مطالعه شد. نود و پنج جدایه قارچی از از بافتهای سالم (۵۴/۶۳ درصد) و آلوده (۴۶/۳۶ درصد) تنه و ریشه مو جداسازی شد. با ضدعفونی سطحی قوی و چند مرحله ای، احتمال جداسازی قارچهای ساپروفیت و اپیفیت به حداقل ممکن رسانده شد؛ بنابراین قارچهایی که از بافت سالم جدا شده و تست بیماریزایی شان مثبت نبود، اندوفیت و آنهایی که از بافت آلوده جدا شدند، قارچ همراه بیماری زوال مو قلمداد شدند. شناسایی مقدماتی ۱۳ جدایه شاخص تا سطح جنس و در مواردی گونه، بر اساس خصوصیات ریختشناسی ماکروسکوپی و میکروسکوپی و توالی نوکلئوتیدی ناحیه ITS–rDNA انجام شد. جدایههای شناسایی شده مشتمل بر ۱۰ جنس و شامل آرایههای Alternaria malorum، Alternaria sp.، Allocanariomyces tritici، Aaosphaeria arxii، Clonostachys rosea، Chaetomium sp.، Daldinia loculata، sp. Daldinia، Fusarium oxysporum، Fusarium sp.، Macrophomina phaseolina، Phaeoacremonium minimum و Stromatinia narcissi بودند. با بررسی فعالیت آنتاگونیستی ۱۳ جدایه قارچی به روش کشت متقابل، گونههای F. oxysporum، P. minimum و C. rosea بیشترین میزان بازدارندگی رشد در مقابل دو قارچ بیمارگر تنه مو شامل C. chrysosperma و Fusarium sp. نشان دادند. دو گونه arxii. AوS. narcissi از بافت تنه سالم جداسازی شدند و طبق اطلاعات ما برای نخستین بار به عنوان قارچهای اندوفیت از مو در دنیا گزارش میشوند. گونه D. loculata از بافت تنه آلوده جداسازی شد و برای نخستین بار به عنوان قارچ همراه بیماریهای تنه مو از دنیا گزارش میشود. به علاوه، دو گونه A. tritici و F. oxysporum با وجود اینکه از بافت سالم ریشه جدا شده بودند، در آزمون بیماریزایی، باعث ایجاد شانکر داخلی در ساقه شده و برای اولین بار به عنوان بیمارگر مو از دنیا گزارش میشوند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سحر پازوکی
دانشجوی دکتری تخصصی بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین-پیشوا- دانشکده کشاورزی، تهران، ایران
اعظم شکاری اسفهلان
استادیار، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مژده ملکی
استادیار، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین-پیشوا- دانشکده کشاورزی، تهران، ایران
شهرام نعیمی
دانشیار، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :