ارزیابی روند تبخیر- تعرق پتانسیل گیاه مرجع در حوضه آبریز قزل اوزن تحت شرایط تغییر اقلیم
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 50، شماره: 6
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 222
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-50-6_018
تاریخ نمایه سازی: 3 خرداد 1402
چکیده مقاله:
حوضه قزل اوزن یکی از حوضههای مهم ایران در تامین غلات مورد نیاز مردم میباشد. مقدار تبخیر- تعرق پتانسیل گیاه مرجع (ET۰) در افقهای ۲۰۳۰، ۲۰۵۰ و ۲۰۷۰ با دو سناریوی RCP۴.۵ (انتشار پایین) و RCP۸.۵ (انتشار بالا) ارزیابی شد. از خروجی چهار مدل GCM موجود در CMIP۵ و ریزمقیاس نمایی آماری LARS-WG۶ استفاده گردید. در این مطالعه، از آمار روزانه ۲۰۱۶-۱۹۸۹ شش ایستگاه همدید (زنجان، میانه، خلخال، زرینه، قروه و بیجار) استفاده شد. معنیداری اختلاف میانگینهای ET۰ در دوره پایه با مقادیر نظیر هر یک از افقهای آتی با آزمون تی استیودنت در سه مقیاس ماهانه، فصلی و سالانه در سطح ۵ درصد آزمایش شد. روند تغییرات ET۰ در سه مقیاس زمانی مذکور در دو دوره پایه و دوره آتی ۲۰۸۰-۲۰۲۱ (با هر دو سناریوی RCP) با روش مان- کندال (MK) در سطح ۵ درصد تحلیل گردید. اثر ضرایب خودهمبستگی معنیدار در روش MK حذف شد. شیب خط روند با روش سن تخمین زده شد. نتایج نشان داد که در کل حوضه، براساس سناریوی RCP۴.۵ مقدار ET۰ در افقهای ۲۰۳۰، ۲۰۵۰ و ۲۰۷۰ به ترتیب ۸/۱، ۷/۳ و ۷/۵ درصد افزایش خواهد یافت. این رقم برای سناریوی RCP۸.۵ به ترتیب، ۷/۱، ۴/۵ و ۱/۹ درصد بهدست آمد. بیشترین افزایش ET۰ در ماه ژوئیه انتظار میرود. میزان ET۰ سالانه در همه ایستگاهها در آینده افزایش خواهد یافت. اختلاف میانگینهای ET۰ در ماههای ژوئن، ژوئیه، اوت، فصل تابستان و مقادیر سالانه آن در تمام دوره- سناریوها نسبت به دوره پایه معنیدار بودند. در دوره آتی، طبق هر دو سناریو در همه ایستگاهها، روند ET۰ سالانه صعودی بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
امین صادقی
Master of Science, Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
یعقوب دین پژوه
Associate Professor, Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
مهدی ضرغامی
Professor, Department of Water and Environmental Engineering, Faculty of Civil Engineering, University of Tabriz, Tabriz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :